„Az igazság elbujdosik szégyenében Magyarországról”

Aki illiberális demokráciáról beszél, az a lényegétől, a szabadságtól akarja megfosztani a demokráciát – mondta ünnepi beszédében Szegeden Botka László polgármester. Szerinte a mai kormány megfojtja a hazát és a haladást – 1848 eszméit.
1848-ban a műveltebb szegediek értettek latinul, és tudták, a libertas szabadságot jelent. Szabadságot és demokráciát, vagyis liberális demokráciát akartak. Aki a szabadságtól akarja megfosztani a demokráciát, az a lényegétől akarja megfosztani. Aki illiberális demokráciáról beszél, az a nemzet szabadságát és a demokráciát akarja leépíteni – mondta Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere Szegeden, a Klauzál téren tartott ünnepi beszédében.

Elődeink okkal bíztak benne, hogy a 12 pont lesz az a fundamentum, amelyre minden későbbi nemzedék bizton és töretlenül építkezhet. A nemzeti minimumot fogalmazták meg, amely a demokráciára és a szabadságra épül. De jó volna, ha lenne most ilyen! - jegyezte meg Botka. - 1848 hősei igaz, boldog, szabad országot akartak, és álmukban sem gondolták volna, hogy ma, 160 évvel később, könyékig túrnak a bőség kosarában illetéktelen, korrupt kezek. Hogy ma, 167 évvel később a jognak asztalánál az egyenlők mellett egyenlőbbek foglalnak helyet. Hogy ma az igazság gyakran elbujdosik szégyenében Magyarországról" – fogalmazott.

Botka ezután Kossuth Lajost idézte, aki egykor úgy fogalmazott: vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak! Azt is mondta: nincs veszedelmesebb, mint a kormányt s annak tagjait oly magas régióba helyeztetni, hogy oda a nép szabad szava fel ne juthasson, abban a pillanatban ugyanis bálványokká lesznek az uralkodók. 2015. március 15-én, a szabad sajtó napján a kormány éppen olyan kizárólagos sajtót kíván teremteni, amelyben bálványokká lesznek az uralkodók.

Olyan kormányt akarunk – jelentette ki Szeged polgármestere – amely nem arra törekszik, hogy a kevés kiváltságos még többet, a sok szegény pedig még kevesebbet kapjon. A mai kormány megfojtja a hazát is, és megfojtja a haladást is. Ma nincs 1848-hoz hű európai, értelmes és demokrata kormánya Magyarországnak.

Botka felidézte a rendszerváltó demokrata miniszterelnök, Antall József gondolatát is: a 1848-as forradalom csúcs volt, pillanat, jelkép. A modern polgárosodás, alkotmányosság és állam alapjait ötven év alatt, 1825-től 1875-ig sikerült megteremteni. Nekünk eddig 25 évünk volt új demokráciát teremteni. Ma már tudjuk, amit Antall talán még nem, az idő az, aminek súlya alatt a hazugságok biztosan összeomlanak. Az önjelölt bálványok sorsa az, hogy ledöntik őket.

Tudjuk, amit akkor még nem: hogy a bálványok árnyékában és a hazugság hitvány erdejében mindig marad egy közös nevező: az élhető ország, amit sokféle szálból szövünk, és úgy hívjuk: a városunk, az otthonunk, a hazánk. Sokféle igaz magyarság, amely nem adja magát, ezért nem veheti el tőlünk semmiféle zsarnok.

Botka Szegedet a kétharmados, de jó és demokratikus kormányzás példájaként állítva az ország elé, azzal fejezte be beszédét: Éljen a magyar szabadság, és éljen az új magyar köztársaság!

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.