Az idős embereken akar spórolni a kormány?

Zsebre akarja tenni a kormány az idősek ellátásán megspórolt 63 milliárd forintot – állítják a szocialisták. A kabinet a nagykorú gyerekre terhelné annak a szülőnek az eltartását, aki erre önhibáján kívül nem képes.

A kabinet tervei szerint a nagykorú gyereknek kötelessége lenne eltartani azt a szülőjét, aki erre önhibáján kívül nem képes. Eszerint a szülő, de maga az idősek otthona is beperelheti a gyereket, hogy egészítse ki a térítés hiányzó összegét.

A Hír TV Látótér című műsorának nyilatkozó Skultéti József, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonának igazgatója szerint egy gondozott átlagosan 184 ezer forintba kerül havonta. Ebből majdnem nyolcvanezer forintot a gondozott fizet a nyugdíjából. A maradékot az állam, illetve körülbelül tíz százalékot a fenntartó, a fővárosi önkormányzat fizet.

De még így is előfordul, hogy ez nem elég, ekkor lépnek be a hozzátartozók. „A tíz százalékának a jövedelme havonta nem éri el az ötvenezer forintot, és egy újabb húsz százaléknak a jövedelme nem éri el a nyolcvanezer forintot. Ez már most mutatja, hogy több mint 120 ember van, aki a jövedelméből most nem tudja fizetni a térítési díjat, tehát szüksége van arra, hogy a hozzátartozója kiegészítse lehetőség szerint az ő térítési díját” – mondta Skultéti.

Herczog Mária szociológus szerint kérdéses, hogyan vasalnák be a térítési díjat azoktól a gyerekektől, akik munkanélküliek, és ők maguk is támogatásra szorulnának. Ez szerinte cinikus felvetés.

„Azok az idős emberek, akik ma Magyarországon élnek, túlnyomó többségükben sok évtizedig fizettek olyan nyugdíjjárulékot, ami jogosítja őket arra, hogy tisztességes nyugellátásban részesüljenek” – mondta a szakember.

Akik pedig valamilyen okból nem részesülnek ilyen ellátásban, azok eddig – legalábbis az elmúlt évtizedekben – meggyőződhettek arról, hogy „a társadalmi szolidaritásnak a része, hogy a közösség segít nekik abban, hogy megfelelő időskori életminőséget és legalább valami minimális biztonságot tudjanak garantálni” – fogalmazott Herczog Mária.

Az állam most viszont folyamatosan kivonul az idősek ellátásából, hiszen a krónikus ellátást az egészségügyből a szociális ágazatba vinnék át. Ezzel 63 milliárdot spórolnának meg.

A szocialista Korózs Lajos szerint ezt a pénzt zsebre akarja tenni a kormány. „Már az állam által fenntartott intézményekben is inkább az üzletet fogják látni és nem a szolgálatot. Tehát, hogyha ő abban lesz érdekelt, hogy minél több pénzt kisajtoljon az ellátottból vagy az ellátott hozzátartozójából, nyugodjanak meg, akkor ki fogják belőlük préselni” – jelentette ki az MSZP-s országgyűlési képviselő.

Magyarországon 852 idősotthonban csaknem 88 ezer ember él, és ezrek vannak a várólistán: csak Budapesten háromezren várnak elhelyezésre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.