galéria megtekintése

Az Esőember is tömet fogat

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 27. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

A szociális ellátórendszer nincs felkészülve azokra a felnőtt autistákra, akikről már nem tud gondoskodni a családjuk. Létezik néhány speciális hely, amelyeket autista gyermekek szülei hoztak létre, de ezek legfeljebb kétszáz embernek jelentenek hosszú távú megoldást. Az autisták és az aspergeresek száma viszont megközelíti a százezer főt.

Jocó tizenegy éves. Bárhová utazik az édesanyjával, a körülötte lévő emberekhez odamegy és átöleli őket. – De cuki! – mondja ilyenkor az, akinek szeretetből vagy ölelésből amúgy kevés jut.

Tíz év múlva már nem lesz „cuki”, ha huszonegy évesen ugyanúgy odamegy majd embertársaihoz, és átöleli őket. Neki a világ nem változik meg attól, hogy bajusza vagy szakálla nő, s már nem harmincnégyes cipőt hord, hanem negyvenhármasat.

Jocó autista.

 

– Amikor megtudod, hogy a gyereked ezzel a fogyatékossággal kell hogy éljen élete végéig, azonnal úgy érzed: itt a világ vége – mondja Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének nemrégiben megválasztott elnöke. A szövetség tavaly múlt negyedszázados, és ennyi idő alatt sokat elértek. Például azt, hogy az autizmust a kormány hivatalosan is elismerte fogyatékosságnak, így már járnak nekik mindazok a szociális juttatások, kedvezmények és ellátások, amelyek a többi fogyatékos személynek.

Kevés a sikeres projekt – az egyik ezek közül a Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány miskolci farmja
Kevés a sikeres projekt – az egyik ezek közül a Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány miskolci farmja
M. Schmidt János / Népszabadság

Ez azonban még mindig csak csepp a tengerben. A nemzetközi statisztikák szerint minden századik ember küzd valamilyen autizmusból eredeztethető problémával. Bár a legtöbben úgy képzelik el az Esőembereket, ahogyan azt Dustin Hoffmann megformálta, az autisták többsége azonban nem ilyen. Átlagos vagy attól gyengébb értelmi képességűek, akik szociális kapcsolataikban, különösképp pedig a kommunikációjukban messze elmaradnak a társaiktól. Olykor kiborítja őket a legkisebb változás, s egy váratlan esemény miatt akár órákig tartó hisztériás rohamot kapnak.

Ez az, amit a külvilágnak nagyon nehéz megérteni, s emiatt integrálhatók nehezen a közösségbe – legyen az óvoda, iskola vagy később munkahely. Pedig ha a többségi társadalom tagjai hajlandók lennének elfogadni, hogy az autistákat másféle módokon kell segíteni, s meg is tennék ezeket a lépéseket, nem kellene annyi embernek otthon, a négy fal között tengetnie az életét.

– Vegyük például az egészségügyet. Félelmetes történeteket hallunk autisták szüleitől, s a saját fiam sorsán keresztül magam is tapasztalom, mennyire hiányzik az orvosi rendelőkben, a kórházakban a fogyatékossággal élőkhöz alkalmazkodni tudó orvos, ápolónő, asszisztens – mondja Kővári Edit. – Megszoktak egyfajta protokollt, s azon nagyon nehezen változtatnak, sokkal könnyebben mondják oda, hogy sajnos ilyen betegek ellátására nincsenek felkészülve. Ám egy autistának ugyanúgy jár, hogy betömjék a fogát, vagy megröntgenezzék, ha elesett a játszótéren. Mi egy ilyen vizsgálatnak háromszor is nekirugaszkodunk, mire az orvos vagy az asszisztens megérti: igenis meg kell fognom a gyerek kezét, még akkor is, ha ez a „röntgenszabályok” megsértésével jár. Máskülönben nem tudják elvégezni a vizsgálatot.

Minden századik ember küzd valamilyen autizmusból származó problémával
Minden századik ember küzd valamilyen autizmusból származó problémával
Teknős Miklós / Népszabadság

A másik problémás terület az iskola. Hamar kialakul egy ellenállás az autista vagy aspergeres gyerekekkel szemben, s könnyen hozza meg az ítéletet az intézmény, hogy vigyék tőlük inkább speciális iskolába. Speciális iskolák azonban nem nagyon vannak. Minden szülő egyéni harcot vív a különböző intézményekkel. Van, aki bátrabb és kitartóbb, s a kezdeti viták után végül megtalálja a hangot: ez mindenkinek jó. Mások feladják, és bevonulnak a négy fal közé, a gyerekkel együtt.

A szövetség iszonyatos, rendszerszintű gondokat észlel: az elsőként diagnosztizált autisták középkorúak lettek, a szüleik viszont lassan túl vannak a hatvan-hetvenéves korukon. Már nem bírják úgy fizikailag sem terelgetni a „gyereküket”, mentálisan pedig teljesen kimerültek az elmúlt évtizedek alatt. Folyamatosan és egyre többen jelennek meg azok az autista társaink, akikről már nem tud gondoskodni a családjuk – ám nincs olyan intézményrendszer, amelyik ezt a feladatot átvenné tőlük. Léteznek ugyan autizmusspecifikus ellátást biztosító úgynevezett majorságok – melyeket 1-2 kivétellel autista gyermekek (ma már felnőttek) szülei hozták létre –, de ezek legfeljebb kétszáz embernek jelentenek hosszú távú megoldást.

„Folyamatosan és egyre többen jelennek meg azok, akikről már nem tud gondoskodni a családjuk”
„Folyamatosan és egyre többen jelennek meg azok, akikről már nem tud gondoskodni a családjuk”
Sopronyi Gyula / Népszabadság

Miközben Magyarországon a számítások szerint legalább százezer autista él! A hivatalos statisztikai adatok csak töredéküket tartják nyilván az ilyen-olyan ellátórendszerekben, ám a látszat csal. – Nemzetközi arányokat ismerünk, amelyeket tőlünk nyugatabbra precíz módszerekkel térképeztek fel. Ezek szerint ma minden századik ember küzd az autizmus valamilyen mértékű és összetettségű formájával, vagyis ha Magyarország népességszámát elosztjuk ezzel a mutatóval, akkor kiderül a valós helyzet. Semmi okunk azt gondolni, hogy a mi arányaink különböznek az amerikai vagy angol felmérésekétől – mondja Kővári Edit.

Az előítéletek falát csak sziszifuszi munkával lehet lebontani. S persze kellene forrás arra, hogy százezer ember ne maradjon ellátatlanul. Tavaly például megszavaztak 1,2 milliárd forintot autista személyek foglalkoztatását elősegítő beruházásokra, elbírálták a pályázatokat, megvannak a nyertesek is, de a szerződéskötések elakadtak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.