galéria megtekintése

Az esélyesek nyugalmával indul

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 14. számában
jelent meg.

Bita Dániel–Szalai Anna
Népszabadság

A főváros a kormány ellenzéke lesz, ha a kabinet nem tiszteli az itt élőket, és úgy kényszerít rá döntéseket, hogy előtte senkit nem kérdez meg – nyilatkozta lapunknak Falus Ferenc. A baloldal mindössze tíz napja felkért főpolgármester-jelöltje azt mondja: van rálátása a főváros ügyeire, és úgy véli, az államosított intézmények működését is számon lehet kérni a városvezetésen.

– Szerdán, amikor beszélgetünk, még nem teljesen világos, kit tisztelhetünk önben. A baloldal főpolgármester-jelöltjét vagy az Együtt–PM fővárosi listavezetőjét?

A három baloldali párt főpolgármester-jelöltje vagyok. És az Együtt–PM listavezetője.

A kettőt együtt vállalta?

Igen. Pártpolitikai ambícióim nincsenek, de közpolitikai ambícióim vannak: a főpolgármester-választás eredményétől függetlenül szeretnék bekerülni a Fővárosi Közgyűlésbe, és egészségüggyel, szociálpolitikával foglalkozni.

 

Kedden az Együtt–PM bejelentette, hogy önállóan indul, és csak kerületi megállapodásokat köt. Ez befolyásolja az indulását?

Nem. A kampányom előkészítését – a pártok közötti méltatlan nyilvános vita ellenére – elkezdtük. A munka nem akadt meg attól, hogy néhány kerületben még vannak vagy voltak nézetkülönbségek.

A pártok múlt hétfői egyeztetése óta tudjuk, hogy ön a főpolgármester-jelölt. Ki és mikor kérte fel?

Tíz napja, hétfő délben még az Őrségben töltöttem az időt, és az foglalkoztatott, hogy délután lesz-e eső. Aztán röviddel egymás után mindhárom párt vezetőitől kaptam egy felkérést, ami eléggé váratlanul ért.

Juhász Péter, az Együtt társelnöke viszont azt nyilatkozta: már hosszabb ideje forgott a neve, csak a szocialista Horváth Csabának nem árulták el, nehogy kiszivárogtassa.

Hallottam a nyilatkozatot. Másnap felhívtam Horváth Csabát, és elmondtam neki: ha így volt, akkor nemcsak előle, hanem előlem is ügyesen titkolták.

Hivatalosan az Együtt–PM indítja, de politikai értelemben közös jelöltként tekintenek önre. Ez látszik majd a kampányán is?

A pártoktól függetlenül működő stábom lesz, amelybe azonban mindhárom párt küld szakértőt, aktivistát, pénzt, posztót, paripát.

Hogyan tud együtt dolgozni Horváth Csabával, aki azt mondta, egy politikai tapasztalat nélküli nyugdíjas köztisztviselőt nem lehet két hónap alatt esélyes jelöltté felépíteni?

Ha van előnyös tulajdonságom, akkor az, hogy együtt tudok működni azokkal, akik erre minimálisan hajlandók. Nem fog nehézséget okozni, sem Horváth Csabával, sem mással.

Se politikai múltja, se önkormányzati tapasztalata nincs. Mennyire jelent ez hátrányt?

Semennyire. Öt évig ültem a főváros egészségügyi bizottságában, az egyik kórház vezetője voltam, elég sok információ eljutott hozzám a főváros döntéseiről, vagyonpolitikájáról, a költségvetés-tervezésről és pályáztatási gyakorlatáról. Amiben hátrányom van, de ezt én előnynek tekintem, hogy a városházi kamarillapolitikáról kevés ismeretem van. Erről nem is szeretnék sokat tudni.

„Ha az államhatalom megbünteti Budapestet, akkor a választók is büntetni fogják őket”
„Ha az államhatalom megbünteti Budapestet, akkor a választók is büntetni fogják őket”
Reviczky Zsolt

Mennyi mozgásteret remél az új főpolgármesternek és a közgyűlésnek? Hiszen az elmúlt évek és a folyamatban lévő kormánydöntések nyomán kiüresedik a város.

A nemzeti együttműködés rendszere arra tanított, hogy a ma érvényes jogszabályok alapján nem tervezhetünk, mert a kétharmad bármikor megváltoztathatja őket. A településvezetői feladatnak egy másik koncepciója jár a fejemben. A település vezetője minden ott élő polgár szószólója. Függetlenül attól, hogy egy intézmény fővárosi, állami vagy magántulajdonban van, működését számon lehet kérni a város vezetőin. Nem lehet ledobni például a budapesti egészségügyi intézmények működtetésének felelősségét azzal, hogy az állam átvette őket. Az itt élőknek fontos, hogy milyen a kórházi ellátás, milyen gyorsan jön a mentő, milyen az oktatás. A városvezetésnek azért is szót kell emelnie, hogy legyen gáz, legyen mivel fűteni télen, függetlenül attól, kinek a tulajdonában van az intézmény.

Ez egyfajta érdek-képviseleti, kijáró szerepet jelent? A főváros vezetésének ugyanis kevés beleszólása van abba, hogy milyen legyen az oktatási rendszer, az egészségügyi ellátás.

Minden, a polgárokat érintő kérdésnek politikai súlya van. Ha az államhatalom megbünteti Budapestet, akkor a választók is büntetni fogják őket. Ha a kormány tönkreteszi Budapestet, és nem lesz például szemétszállítás, tömegközlekedés, fokozódik a környezetszennyezés, akkor a választók négy év múlva nem fogják annyira szeretni, mint amennyire idén áprilisban.

Előfordulhat, hogy mire a következő főpolgármester hivatalba lép, már csak a Főkert lesz a városé. Valóban jobb gazda az állam?

A valódi kérdés az, mit várunk el az adott intézménytől. Milyen szabályozók mellett, milyen áron, milyen finanszírozási rendszerben vesszük igénybe a szolgáltatásokat. A fővárosi egészségügyi intézmények vagyonátadása például máig nem fejeződött be. Nyilvánvalóan olyan súlyos okok húzódnak a háttérben, amelyek a városvezetést eltántorították a szerződés aláírásától. A szociális intézmények nagy része még mindig a fővárosé. Ha megválasztanak, a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet szentelnék az idősellátásra, az otthonok működési feltételeinek javítására, a férőhelyek számának növelésére.

Az államosítás a bevételek csökkenése miatt is érzékenyen érintette a várost.

Az eltelt négy évben Budapest vezetése engedelmesen végrehajtotta a kormány utasításait. A vagyon jelentős részét elkonfiskálta az állam, miközben az ország bevételének nagy hányada itt termelődik. Ehhez képest az arány, amelyet ebből a budapestiek életminőségének javítására fordítottak, jelentősen csökkent.

Miből valósítaná meg a programját, ha Budapestnek se cége, se bevétele nem lesz a következő ciklusban? Ráadásul a hitelfelvételtől az uniós támogatásig mindenhez a kormány engedélye szükséges.

Ha így lesz, akkor a fővárosban csak kormányzati presztízsberuházások lesznek. Az utóbbi évek beruházásai is inkább a „nézőknek” szóltak és nem a „sportolóknak”. Vissza kellene térni a hétéves gördülő tervezéshez, amely lehetővé tette a közép- és hosszú távú beruházások megvalósítását saját forrásból, illetve hitelfelvételből. Akad ugyanakkor néhány terület, ahol kevés pénzből is látványos eredményeket lehet elérni. Ilyen a kulturális élet. Budapest már most is sokszínű, pezsgő, élhető és szórakoztató város, ahol jó programok kínálják magukat. Ezek megszervezését és megvalósítását kellene erőteljesebben támogatni.

Módosítaná a hajléktalanokat kiűző rendeletet?

Megelőzéspárti vagyok. Meg kell erősíteni a szociális védőhálót, a jelenleginél jobban segíteni a szociális munkát, támogatni a helyi kisközösségeket, amelyek megtarthatják a megcsúszókat. A hajléktalanok nem alkotnak homogén csoportot. Akadnak közöttük, akiket nagyon nehéz visszavezetni a munka világába vagy lakóotthonban elszállásolni. Őket is életben kell tartani. De a törvényeket, a szociális együttélés szabályait mindenkinek be kell tartania.

Harcolna a kormánnyal vagy inkább kompromisszumokra törekedne?

A főváros vezetése nem lehet kormányoldali vagy ellenzéki. És a kormány sem lehet a főváros ellensége. A kormány tagjai zömében Budapesten élnek, nekik sem mindegy, hogy milyen városban.

Ezek szerint Budapest nem lesz az ellenállás központja?

A főváros biztosan a kormány ellenzéke lesz, ha a kormány nem tiszteli az itt élőket, és úgy kényszerít rá döntéseket, hogy előtte senkit nem kérdez meg.

Felvetődött, hogy az ellenzék bojkottálja a közgyűlés munkáját. Mit gondol erről?

Ha van közös cél és lehet dolgozni, akkor kell is. Ha kiszorítósdit játszanak és csupán utasításokat kellene végrehajtani, akkor díszletnek lenni nem biztos, hogy érdemes.

Mikor lesz programja?

Sok javaslat áll rendelkezésemre. Ezeket szeretném végignézni, végiggondolni, kikérni szakértők és a városlakók véleményét is.

Nem kevés ehhez a választásig hátralévő két hónap?

Ahhoz, hogy az interneten véleményezni lehessen a program legfontosabb elemeit, egy hét, tíz nap is elég. Személyes találkozókra is készülök.

Tervezi, hogy vitára hívja Tarlós Istvánt?

Igen.

Bizakodó, vagy az esélytelenek nyugalmával indul?

Az esélyesek nyugalmával indulok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.