Érvénytelen taj-kártyával is jár orvosi ellátás

Érvénytelen taj-kártya miatt az egészségügyi szolgáltatók nem tagadhatják meg az ellátást – mindezt most egy újabb rendelettel is megerősítette a kormányzat.

A betegek ugyanis gyakran panaszkodtak arról, ha a taj-kártya-ellenőrzéskor nem zöldet mutatott az orvos vagy a patikus számítógépén az azonosító, akkor nem kapták meg a szükséges ellátást. Előfordult, hogy valaki azért nem ment orvoshoz, mert azt hitte, ha átmeneti nehézségei miatt nem fizeti a járulékot, akkor az orvos elkérheti a kezelés árát.

Pedig a nem zöld lámpa – csak annyit jelent, hogy rendezetlen az illető jogviszonya.

Az egészségügyi szolgáltatók az ellátást megelőzően online módon, a TAJ-szám alapján megnézik, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak az ellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásába be van-e jelentve a beteg, rendezett-e a jogviszonya. Az ellenőrzés során a rendszer jelezhet zöld, piros, kék és barna lámpát is.

A zöld lámpa azt jelzi, hogy a TAJ érvényes és a jogviszony rendezett. A piros lámpa szerint a TAJ érvényes, de a jogviszony rendezetlen. A páciens kap ellátást és nem téríttetik meg vele annak költségét, viszont ilyenkor értesíti az egészségügyi szolgáltató a NAV-ot, megküldi a beteg adatait. A kék lámpa szerint az érintett külföldön biztosított, a TAJ pedig átmenetileg érvénytelen: ilyenkor vagy fizetni kell az ellátásért, vagy azt a biztosítás állama által kibocsátott „költségátvállaló" dokumentum, igazolás alapján veheti igénybe. A barna lámpa szerint a TAJ egyéb okból érvénytelen, és ilyenkor az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe.

A gyógyszerésznek, orvosnak ugyan jeleznie kell a betegének, hogy rendezetlen a státusa, de ki kell szolgálnia, el kell látnia. A figyelmeztetés után a területileg illetékes egészségpénztár hivatalában az érintett igazolhatja (például munkaszerződéssel), hogy be van jelentve. Ekkor az OEP ideiglenesen úgy tekinti, mintha rendben lenne. Emellett persze felszólítják a foglalkoztatót vagy más, az illető bejelentéséért felelős szervet, hogy rendezze az ügyet, és igazolja vissza a magánszemély állítását.

Annak sem kell aggódnia, aki nem fizet. Nem kell saját magának állnia az orvosi szolgáltatások költségét, ha beteg lesz, viszont az egészségügyi szolgáltató – legyen szó háziorvosról, kórházról – az érintett adatait megküldi a NAV-nak, amely követelheti a be nem fizetett járulékot öt évre visszamenőleg.

Az egészségpénztár havonta elküldi azok nevét az adóhatóságnak, akiknek nincs rendben a jogosultságuk, de mégsem tesznek semmit számlájuk rendezéséért. Elvileg hozzájuk bekopogtathat az NAV ellenőre, és kérheti a be nem fizetett egészségügyi adót.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.