galéria megtekintése

Lélekben Puklival vannak a szakszervezetek

25 komment


Lencsés Károly

Igencsak zavarba hozta a nagy szakszervezeti konföderációkat is Pukli István sztrájkfelhívása. Egyelőre csak gondolkodnak azon, miként segíthetnék a pedagógusokat érdekeik érvényesítésében. Az általános sztrájkot megvalósíthatatlannak tartják, s inkább utcai demonstrációkban gondolkodnának.

Mindenkit támogatnak, aki kiáll a munkavállalói érdekekért, de arról, hogy miként segíthetnék Pukli István március 15-én bejelentett kezdeményezését, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Czövek János, a Liga Szakszervezetek társelnöke is csak annyit mondott, hogy a pedagógustüntetés szervezői velük nem egyeztettek, ezért még nem tudják, hogy az érdekképviseletek miként működhetnek együtt a civilekkel.

Pukli István polgári engedetlenségre szólította fel a tanárokat
Pukli István polgári engedetlenségre szólította fel a tanárokat
Veres Viktor / Népszabadság

A Tanítanék Mozgalom egyik vezetője arra szólított fel kedden mindenkit, hogy amennyiben a követeléseiket a kormány március 23-án éjfélig nem teljesíti, a tanárok és a hozzájuk csatlakozók március 30-án menjenek ki egy órára az iskola elé, és ha mindenki ugyanezt teszi a munkahelyén,

 
„egy órára megáll az élet Magyarországon”.

Kordás László egyetért azzal, hogy a közös célok elérése érdekében – legyen szó fizetésemelésekről, bérfelzárkóztatásról, a dolgozók életkörülményeinek javításáról, a közoktatás vagy az egészségügy súlyos problémáinak orvoslásáról – közösen kell fellépni, de ennek meg kell keresni a megfelelő szervezeti kereteit.

Orbán nem kér bocsánatot

"Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa" - felelte Orbán Viktor szerdán arra a kérdésünkre, bocsánatot kér-e a közoktatás állapotáért, ahogyan azt Pukli István kérte tőle. Tovább a teljes cikkre: >>>

Az MSZSZ már a múlt héten – Pukli kezdeményezésétől függetlenül – körlevelet intézett valamennyi konföderációhoz, a tagszervezeteikhez és a többi érdekképviseletekhez, hogy üljenek össze. Ennek apropójául az szolgált, hogy a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján kijelentette: fel kell hagyni a „hagymázas, osztályharcos gondolkodással”, mert most érdekegyeztetésre van szükség. Kordás szerint ezt komolyan kell venni, ezért az érdekképviseleteknek olyan olyan fórum létrehozását javasolja, amely alkalmas lehet arra, hogy ott a kormányfő az érintetteknek is kifejthesse a munka világával kapcsolatos elképzeléseit.

Az MSZSZ-elnök bízik benne, hogy ez a találkozó március második felében létrejön, és ott bizonyosan napirendre veszik azt is, mit tehetnek a szakszervezetek a pedagógusok kezdeményezésének sikere érdekében. A konföderációs vezetők különben már csütörtökön találkoznak – elsősorban a május 1-jei közös ünneplés feltételeiről egyeztetnek –, és nyilván szóba kerül Pukli István bejelentése, amit Czövek és Kordás is megerősített. Érdemi döntés azonban egyelőre nemigen várható.

Pedagógustüntetés március 15-én: tízezres tömeg vonult a Kossuth térre
Veres Viktor / Népszabadság

Kordás annyit még elmondott, hogy a versenyszféra általános sztrájkkal nem tudja támogatni a pedagógusok kezdeményezését, mert ahol rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, nemigen van lehetőség munkabeszüntetésre. Arról nem is beszélve – tette hozzá –, hogy visszás lenne, ha annak a munkaadónak okoznának kárt, aki normális munkafeltételeket biztosít, és tisztességgel megfizeti a dolgozóit. Jelezte ugyanakkor, hogy

a szolidaritási sztrájkot a törvény ismeri ugyan, de annak jószerivel semmilyen gyakorlata nem alakult ki Magyarországon.

Az érdekvédő úgy látja, más típusú, elsősorban a gyárkapukon kívüli megmozdulások kínálhatnak lehetőséget arra, hogy az egyes szakmák képviselői kifejezhessék kölcsönös szolidaritásukat, illetve nyomást gyakorolhassanak a döntéshozókra. Az általános elégedetlenség kifejezésére tehát Kordás szerint az utca a megfelelő helyszín.

Miután a problémák egyre halmozódnak, és azokat a kormány csak tologatja maga előtt, az elnök egyre nagyobb esélyt lát a széleskörű összefogásra. Ha általános sztrájk nem is lesz, egy akár százezres – esetleg az egész országra kiterjedő – demonstráció lehetőségét viszont Kordás nem zárja ki. Nem is titkolja: az általa indítványozott, konföderációkon átnyúló összefogás egyik eredménye ez lehetne.

Így fogadták Pukli sztrájkfelhívását

Az, hogy nem egyeztetett a pedagógusok szakszervezeteivel Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, mielőtt országos sztrájkra szólított fel, annyiban feltétlenül váratlannak mondható, hogy a pedagógusok sztrájkbizottsága korábban megalakult, és a szakma követeléséről jó ideje tárgyalnak a kormánnyal. Részleteket itt olvashatnak: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.