Az ENSZ megunta Orbánék töketlenkedését

Sátrakat vásárol az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a Szeged környékén a szabad ég alatt éjszakázó menekülteknek. A főbiztosság a saját költségvetéséből elkülönített egy jelentősebb összeget, és az egyik legnagyobb, sportszereket forgalmazó áruházláncnál sátrakat vásárolnak a földeken éjszakázó családoknak.
„A magyar kormány hónapok óta nem tudja megoldani a menekültek megfelelő ellátását és elszállásolását - mondta Simon Ernő, az UNHCR budapesti irodájának szóvivője. - Itt az elsődleges szempont maga az ember. Az nem lehet, hogy anyukák, kismamák, gyerekek éjszakázzanak a szabad ég alatt, amíg az őket elszállító buszokra várakoznak. Számunkra az ő egészségük, emberi méltóságuk mindennél előrébb való."
A menekültek tegnap este már tüzeket gyújtottak a röszkei gyűjtőponton
A menekültek tegnap este már tüzeket gyújtottak a röszkei gyűjtőponton
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az utóbbi napokban előfordult, hogy a röszkei gyűjtőállomáson és regisztrációs pont körül, a kukoricaföldeken éjszakáztak a családok, mert vagy a buszok nem érkeztek meg értük, vagy nem fértek már be a konténerekbe. Az éjszakai hidegben kénytelenek voltak tüzet gyújtani, hogy ne fázzanak meg.

„Ezt nem nézhetjük tovább, ezért döntöttünk úgy, hogy a saját költségvetésünkből vásárolunk gyorsan összeszerelhető sátrakat, amelyeket még ma éjszaka kiviszünk a menekülteknek, hogy ne a szélben, esőben töltsék az éjszakát" - idézi az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának döntését Simon Ernő.

Ezzel párhuzamosan a Migration Aid két kamiont indít Budapestről hálózsákokkal, meleg ruhákkal, polifoamokkal és takarókkal, amelyeket szintén a szabad ég alatt éjszakázó családok között osztanak majd szét az UNHCR helyszínen dolgozó munkatársai segítségével.

Az elmúlt éjszaka csaknem 1000 menekült érkezett a zöldhatáron át Magyarországra, többségük órákat, esetenként fél napot is várakozással tölt a gyűjtőpontokon, a szabad ég alatt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.