galéria megtekintése

Több ezren tüntettek a menekültekért

28 komment

NOL

A Nyugati pályaudvarról a Kossuth térre vonultak a menekültekkel kapcsolatos törvénytervezet ellenzői szerda este. A menethez percről percre egyre többen csatlakoztak.

A Parlament T/5983 sz. törvénytervezete ellen szervezett tüntetés este hét órakor kezdődött, a tervezett útvonal a Nyugati pályaudvart, a Bajcsy-Zsilinszky utat, az Alkotmány utcát és a Széchenyi teret érintette. Az eseményt hivatalosan Zsohár Zsuzsanna szervezte, aki a Migration Aid sajtófelelőse.

A tüntetés előtt már 100-150-en gyűltek össze a Nyugatinál, többen transzparenseket hoztak magukkal, amelyeken szabadságot és otthont követeltek a menekülteknek. Az már a rendezvény előtt kiderült, hogy tényleg csak néhány civil szervezte a demonstrációt: a helyszínen derült csak ki, hogy nincs elég láthatósági mellény az önkéntes rendezőknek, így afféle szükségmegoldásként világoskék szemeteszsákkal különböztették meg magukat. Van, aki karjára kötötte szalagként, más pedig pulóverként magára húzta.

Az is hamar kiderült, hogy akadnak, akik

 
megpróbálnak hasznot húzni a demonstrációból.

A helyszín közelében tanyázó hajléktalanok fájdalomdíjat kértek a szervezőktől, amiért a tüntetés megzavarta nyugalmukat. Nem sokkal odébb pedig a rendszerbontó népszavazás egyik szervezője, Vajda Zoltán (Együtt) települt ki az aláírásgyűjtő pultjával. Az önkormányzati képviselő kérdésünkre elmondta, a Nyugati téren rendszeresen gyűjtik az aláírásokat, de most tényleg a demonstrációra várható tömeg miatt „mozdultak el” a tér másik sarkára.

Veres Viktor

A demonstráció hivatalos kezdetére, este 7 órára több százan gyűltek össze a Bajcsy-Zsilinszky út és a körút sarkán. A tüntetők közül sokan tenyérnyi méretű sárga táblát tartottak a magasba, amelyeken a „Not in my name” angol felirat állt, így tiltakozva a kormánypárt „menekültellenes” törvényjavaslatai ellen.

A tüntetők között nagyon sok a fiatal, de idősebbek és családok is megjelentek. A közélet és a politika több ismert alakja is jelen volt, többek között Tamás Gáspár Miklós és Juhász Péter (Együtt).

Csak pár ellentüntető van

Az uniós zászló mögött vonuló menet az Alkotmány utcára fordult, amikor tőlük pár méterre nyolc, szinte kopasz fiatalember egy 20 méter hosszú papírkarton molinót feszített ki az útszélre ezzel a felirattal: „Miért kap több juttatást 1 idegen, mint a magyar?” „Na, itt vannak a nácik” – konstatálta egy járókelő. Egy másik transzparensen ez állt: „Európa állj! Ha így folytatod, nincs visszaút. Ébredj!” Az ellentüntetők egyik tagja azt mondta, hogy egyetlen szervezetnek, pártnak sem tagjai, magánemberként, családapaként jöttek ki, hogy elmondják, tűrhetetlen, hogy a világ másik feléről érkezett menekültek sokszor nagyobb támogatást kapnak, mint a magyar nyugdíjasok, dolgozó férfiak és gyerekek. A menekültellenes kormányzati intézkedések ellen tüntetők tudomást sem vettek a transzparensről, lefényképezték ugyan, de egyébként nem érdekelte őket.

A tüntetés és az ellentüntetés egyébként párhuzamosan haladt, az Alkotmány utcában a demonstrálók vonultak, a járdán pedig, a fal mentén vitték hosszú transzparensüket az ellentüntetők. Őket kísérték a rendőrök, a Kossuth tér előtt pedig megállították őket.

A szervező, Zsohár Zsuzsanna
A szervező, Zsohár Zsuzsanna
Veres Viktor

Két olasz férfi mindeközben elégedetten állapította meg, hogy több ezren tüntetnek a menekültek emberséges ellátásáért, viszont csak 8-10 ember képviseli a szélsőséges nézeteket.

A Facebookon biztos részvételt ígérő hétezer ember közül ugyan nem jött el mindenki, de percről percre többen csatlakoztak. A menet eleje már csaknem elérte a Parlamentet, de a vége a Bajcsy-Zsilinszky úton járt. Név nélkül egy szervező vállalkozott becslésre, szerinte úgy

3500-an lehetnek a tüntetők.

„Nincsenek illegális embercsoportok”

A menet elért a Kossuth térre, a Parlament főbejárata előtti területet – a volt parkoló helyét – majdnem teljesen megtöltötte a tömeg. A szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy üljenek le a térre, így hallgassák a beszédet.

„Jó estét, szálem alejkum” – így köszöntötte a tüntetőket Zsohár Zsuzsanna, aki beszéde elején hosszasan méltatta a Migration Aid menekülteket segítő összes önkéntesét, kitartásukat és odaadásukat méltatta.

Zsohár felszólította a kormányt, hogy azonnal hagyjon fel a félelemgerjesztő látszatintézkedésekkel. Vegye tudomásul a kabinet, hogy

egyetlen embercsoportot sem démonizálhat, nincsenek illegális embercsoportok.

Követelte, hogy mindenkinek, a Magyarországon lévő menekülteknek is, biztosítsák a szabadsághoz való jogot, és azonnal kezdjék meg az aktív nemzetközi szerepvállalást az EU integrációs politikájában.

Zsohár Zsuzsanna a Fidesz törvényjavaslatait 44 oldal tömény embertelenségnek nevezte, és közölte, nem ér annyit az egész, hogy akár egyetlen vitanapot is tartsanak róla. Azt javasolta, hogy az első vitanap helyett a képviselők közül az, akit érdekel,

üljön föl egy tranzitbuszra, és látogasson el valamelyik menekülttáborba.

A második vitanap helyett is ajánlott jobb programot a képviselőknek: azt mondta, érdemes volna akadályversenyen részt venniük, Békéscsabán pastu vagy farszi nyelven írt formanyomtatványt kapnának, amellyel 24 órán belül kellene eljutniuk Győrből Debrecenbe. A javaslatot a tömeg nagy tapssal és nevetéssel jutalmazta.

A demonstráció szervezője végül beszélt arról is, hogy csütörtökre is kaptak engedélyt tüntetésre, így nem kizárt, hogy holnap is újra itt lesznek a Kossuth téren. Majd bejelentette, hogy a tüntetés véget ért, és egy közös éneklés után az emberek elindultak hazafelé.

„A felelős az impotens magyar kormány”

A menekülteket segítő és a tüntetést szervező Migration Aid csoport az esemény Facebook-oldalán felszólította a magyar kormányt, hogy szüntesse meg a félelemgerjesztő, valódi, hosszútávú megoldást nem nyújtó látszatintézkedéseket, szüntesse be bárminemű embercsoport démonizálását, tartsa tiszteletben a szabad véleménynyilvánításhoz, a szabadsághoz, az egyéni boldoguláshoz való alapvető emberi jogokat és vállaljon aktív szerepet az európai integrációs politikában.

A szervezők szerint Magyarország egy nemzetközi szinten már 1945-ben megbukott állami retorikát folytat, embercsoportokat démonizálva zárt táborokat hoz létre, a katonaságot pedig a lakosság érdekére hivatkozva félelemkeltésre használja fel. A jelenlegi helyzet egyik legfőbb oka pedig a manipulatív problémagerjesztés és a valódi, hiányosságokat megszüntető intézkedések meg nem hozatala. A nyári szünetben a helyzet a felelősök szabadságolása és a valódi problémamegoldás elmaradása miatt eszkalálódott. Az elsődleges felelős ebben nem a menedékkérő, nem a nemzetközi maffia, még csak nem is az Iszlám Állam, hanem az impotens magyar kormány és közigazgatás – írják a Facebookon. A Migration Aid szerint eddig csak azért nem történt nagyobb baj, mert a magyar lakosság a saját zsebéből etette az állam helyett az ide érkezőket, a civilek pedig erejükön felül teljesítettek.

A Társaság a Szabadságjogokért közben közleményben tiltakozik a törvénytervezet ellen. Szerintük a honvédség határokon belüli bevetésével és az illegális határátlépés szabálysértés helyett bűncselekménnyé nyilvánításával a rendszerváltás előtti gyakorlatot léptetné életbe a kormány. A TASZ felszólítja az országgyűlési képviselőket, hogy ne fogadjanak el az alkotmányosság alapkövetelményeit figyelmen kívül hagyó törvényt.

Az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatok alapján bevezetnék a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát. A tervek szerint a rendőrök az illegális bevándorlók felkutatása érdekében bebocsátás vagy hatósági határozat nélkül is behatolhatnak magánlakásokba a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején. Büntetőjogi tényállás lesz a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezekben a szabadságvesztés mellett a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni. Új feladatokat adnának a honvédségnek a migrációs válsághelyzet idejére: A hadsereg eszköztárában szerepelni fog az őrkutya, gumilövedék, pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát és az elfogó háló is, amelyeken kívül a magyar katonák lőfegyvert is használhatnak a menekültek ellen, ha úgy ítélik meg, hogy a menekültek valamely cselekedete más ember életét vagy testi épséget veszélyezteti, vagy ha a menekültek katona által őrzött létesítményre támadnak.

A lapunknak nyilatkozó jogvédők szerint nagyjából végrehajthatatlanok lesznek azok az új szabályok, amelyek a tömeges bevándorlás kezelését célozzák, egyes javaslatok pedig nemzetközi egyezményekbe ütköznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.