Az Emmi Brüsszelt támadja, s belerúg az LMBTI-emberekbe

Magyarország az Európai Uniónál olyan következtetés elfogadását szorgalmazta, amely további feladatokat határoz meg a nők támogatásáért - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-t.

Kiemelték: Magyarország határozottan támogatja a nemek közötti társadalmi egyenlőséget szolgáló intézkedéseket, ezért Brüsszelben szorgalmazta olyan következtetés elfogadását a Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács hétfői ülésén, amely további feladatokat határoz meg az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak. A magyar álláspont szerint a nők támogatásáért még sokat kell tenni, ezért sajnálatosnak nevezték, hogy Brüsszelben ebben a kérdésben nem született döntés.

A tárca közölte: a tanácsülésen a nők és férfiak társadalmi egyenlőségével foglalkozó tanácsi következtetést összekapcsolták egy olyan dokumentum tárgyalásával, amely az LMBTI- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális) emberek jogainak és lehetőségeinek erősítéséről szól. A magyar fél a két dokumentum szétválasztását és a nőket támogató tanácsi következtetés elfogadását javasolta, Brüsszelben azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a két témában egyszerre haladjanak.

Azt írták: az LMBTI-emberekről szóló, kizárólag a bizottság által készített dokumentumot "komoly, a tagállamok szuverenitásával összefüggő aggályok miatt" a tanácsülésen jelen formájában nem tudta támogatni Magyarország. Magyarország nem támogatta az LMBTI-emberek egyenlőségéről szóló dokumentumot, így - mivel az elnökség nem fogadta el a két dokumentum szétválasztására vonatkozó javaslatot -, a tanács hétfői ülésén egyik dokumentumot sem fogadta el. A holland elnökség döntése szerint elnökségi következtetések készülnek, amelyeket a tervek szerint a tanács júniusi ülésére kívánnak benyújtani.

Az Emmi hangsúlyozta: Magyarországnak kiemelkedően fontos az alaptörvényben lefektetett alapelvek és értékek védelme. Az ország nem tud és a jövőben sem fog olyan döntéseket támogatni, amelyek nem tükrözik ezeket az értékeket. Mivel a családjogi kérdések alapvetően nemzeti hatáskörbe tartoznak - tették hozzá -, nem tartanak elfogadhatónak olyan uniós politikai döntést, "amely közvetlenül vagy közvetve gyakorol nyomást Magyarországra, hogy vizsgálja felül a családjoggal kapcsolatos alapvető értékeit".

A hatályos magyar jogszabályok és az alaptörvény alapján biztosított Magyarországon az LMBTI-emberek védelme az európai értékekkel összhangban - olvasható a tárca közleményében. Úgy fogalmaztak: el kell kerülni, hogy egy uniós dokumentum "a nemzeti hatáskörök csorbításával" lehetőséget teremtsen olyan intézkedések jövőbeni előírására és számonkérésére, amelyek Magyarországnak "ezen túlmenő, nem tisztázott kötelezettséggel járnának".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.