Az embert kell látni a menekültben

A menekültkérdés kezelésével kapcsolatos viták jogosak, de a megoldásokat kereső erőfeszítések közepette is az embert kell látni a menekültben, akit emberi méltósága a helyzetétől függetlenül, elvonhatatlanul megillet – szögezik le közös állásfoglalásukban a visegrádi négyek ombudsmanjai. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra: hatáskörükön belül törekednek rá, hogy a hatóságok minden egyes migránst és menekültet emberségesen, nem megalázó módon, a törvények, uniós normák, nemzetközi és európai szerződéses kötelezettségek tiszteletben tartásával kezeljenek.

Nem haboznak a nyilvánosság előtt is szót emelni azokban az esetekben, amikor nem érzik biztosítottnak a megfelelő bánásmódot. Az ombudsmanok hagyományos alapfeladata ugyanis a legsérülékenyebb társadalmi csoportok tagjainak védelme – hangsúlyozzák –, és e körbe tartoznak mindazok, akik az országukat elhagyni kényszerülnek. Csaknem hatvanmillió személy távozott hazájából, és közülük sokakat üldöztek vallásuk, faji vagy etnikai származásuk miatt. Nekik pedig az ombudsmanok szerint védelem jár, amelynek megadásáról az egyes államoknak személyre szabott, egyéniesített és alapos vizsgálat után kell dönteniük.

A tömeges migráció következtében létrejött példátlanul súlyos helyzet az emberi jogi követelményeknek megfelelő együttműködést követel minden államtól, beleértve a visegrádi négyeket is – állítják a jogvédők. A menekültek iránti felelősségvállalás pedig az európai államoknak erkölcsi és jogi kötelezettsége, mert a menedékjog tehát nem kiváltság vagy adomány, hanem emberi jog – zárul a nyilatkozat.

A dokumentum aláírását követő sajtótájékoztatón Székely László magyar alapjogi biztos kiemelte: fontosnak tartják, hogy hitet tegyenek arról, miként viszonyuljanak a menekültek nagy tömegéhez az államok. Nincsenek persze egyforma helyzetben – mondta Stanisław Trociuk lengyel ombudsmanhelyettes –, hiszen náluk idén mindössze hétezer menedékkérelmet nyújtottak be. Van viszont négyszázezer gazdasági bevándorló Ukrajnából – tette hozzá –, de ők dolgozni jöttek, s a nyelvi hasonlóság segíti a beilleszkedésüket.

A menekültválság hazai kezelése kapcsán Székely korábban közölte, hogy vizsgálatot kezdeményezett. Ennek eredményéről azonban csak akkor kíván majd nyilatkozni, ha minden érintett szervezettől megkapták a kérdéseikre a választ, és elkészül majd a jelentés. Egyelőre mindössze annyit mondott, hogy számos bejelentés érkezett, munkatársai pedig egyes intézményeket már fel is kerestek. Jelezte ugyanakkor, hogy nincsenek könnyű helyzetben, mert olyan vélelmezett visszásságok kapcsán kell állást foglalniuk, amelyek időközben biztosan megszűntek. Példaként hozta fel a Keleti pályaudvar körül rövidebb ideig fennálló helyzetet, amelyről utólag nem lesz könnyű véleményt nyilvánítani.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.