galéria megtekintése

Mindenkit elriasztott az új határzár

20 komment


Ungár Tamás

Egyelőre csend van a magyar-horvát határon, mert senki nem próbált meg a műszaki záron keresztül Magyarországra jutni. A határzár bevezetése után a horvátok Szlovéniába szállítják a migránsokat, emiatt vezették be a a két ország határán a szigorított ellenőrzést.

Egyetlen menekült sem próbált belépni hazánk területére a magyar-horvát határon a péntek éjfélkor bevezetett határzárat követő fél nap alatt. Ezt Bakondi Györgytől, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadójától tudtuk meg.

Bakondi és Kovács Zoltán kormányszóvivő szombat délelőtt sajtótájékoztatót tartott Nagykanizsán, s elmondták, hogy a határzár bevezetése után a horvátok Szlovéniába szállítják a migránsokat. Az első ilyen csoport mindössze százötven emberből áll, ám ez a csapat a magyar határtól alig tíz kilométerre várakozik.

Buszokkal szállítják a menekülteket a szlovén határra
Antonio Bronic / Reuters

 

Ezért és a még várható csoportokra gondolva került sor arra, hogy Magyarország a szlovén határon szigorított ellenőrzést vezetett be. Ez azt jelenti, hogy visszaállították a két schengeni ország között az útlevélkontrollt, a zöld határra pedig élő erőt vezényeltek. Hogy pontosan hány egyenruhás vigyázza a magyar-szlovén határt, azt Bakondi nem árulta el. A tanácsadó így fogalmazott: annyi, amennyire szükség van. Ezt ismételte akkor is, amikor azt kérdeztük, hány rendőr, terrorelhárító és katona teljesít szolgálatot éjfél óta a magyar-horvát határon.

Bakondi nem tud arról, hogy a szlovénok mit terveznek azzal a napi hat-nyolcezres menekülttömeggel, amit a horvátok a határzár bevezetéséig a magyar átkelőkhöz szállítottak, s mostantól – vélhetően – Szlovéniába viszik majd őket buszokkal, vonatokkal. Ugyanakkor a tanácsadó nem tart attól, hogy ezt az áradatot a szlovénok Magyarország felé hozzák-irányítják.

Kész a kerítés, egyelőre nem is jött át rajta senki
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Arra sem kell számítani szerinte, hogy Magyarország a szlovén határon is kerítést épít. Egyébként eddig információnk szerint kétszázmillió eurót – hozzávetőleg 62-63 milliárd forintot – költöttünk a szerb és a horvát határ lezárására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.