galéria megtekintése

Elkergetni, mint a tyúktolvajokat! – üzenték rikácsolva a Quaestornak és a pártoknak

25 komment


Hajba Ferenc

Kétszázan zsúfolódnak be a veszprémi Báthory iskolába a Quaestor helybeli károsultjai. A terem színjátszó díszletét, a Smaragdvárost a háttérbe tolták, egyszerre beszélnek a nekikeseredett emberek.

– Fizessen az állam!

– Az állam én is vagyok! Magamnak térítsem meg, amit más ellopott tőlem?

– Igaza van! Fizessenek a tolvajok. Fizessen az, aki ellopta a pénzünket.

 

Kétszázan zsúfolódnak be a veszprémi Báthory iskolába a Quaestor helybeli károsultjai. A terem színjátszó díszletét, a Smaragdvárost a háttérbe tolták, egyszerre beszélnek a nekikeseredett emberek. Kész Zoltán, a Fidesz kétharmadát megtörő független országgyűlési képviselő hívta oda őket, hogy megismerje történeteiket, szándékaikat, hajlandóságaikat. Hívott más képviselőket is, de ők nem mentek el. – Pertársaságot! – kiabálják többen is.

Hallani azért csöndesen olyanok hangját is, akik az egyéni alkukban jobban bíznak. – Nem kell hergelni őket, hátha akkor a kis pénzeket visszaadják – suttogja egy kontyos, alacsony asszony.

– Mi legalább ne mutyizzunk – torkolják le ketten is. – Az a fideszeseknek van kitalálva.

– Negyvenéves vagyok, kihúzták a lábam alól a talajt. Milyen esélyem lehet nekem az élet további szakaszában? Talán nyugdíjas koromra összegyűjtöm a koporsóm árát – kesereg egy másik asszony.

– A lakásomat adtam el, azt tettem be a Quaestorba – kezd bele szelíden a történetébe egy fiatalember a bejárati ajtó előtt. – Három gyerekem van, építkezni szeretnénk. Az összes vagyonunkból az építési telek maradt, de egy kutyaólunk sincs, ahol meghúzhassuk magunkat. Ráadásul beteg lettem, nem tudom, meddig bírom még a munkát. Az életünket tették tönkre ezek a szélhámosok.

Volt fideszes, jobbikos, szocialista károsult is
Volt fideszes, jobbikos, szocialista károsult is
A szerző felvétele

Sokan szidják a pártokat. Van itt fideszes, jobbikos, szocialista károsult is. Egy magas, szikár, udvarias, a saját bevallása szerint kereszténydemokrata ember a bankok támogatásában látja a megoldást. – A Csányi úr, az OTP vezetője megmondta, hogy igazságtalanság, ha azokon a bankokon hajtják be a pénzt, akik vétlenek. Ez erkölcsileg igaz. De mi is vétlenek vagyunk. A bankok már megzsírosodtak rajtunk, legfeljebb ezután majd két számmal kisebb pantallót hordanak, miután helyt állnak a Quaestorért.

– Az MNB a hunyó! Az MNB – skandálják néhányan. – Követeljük tőlük a pénzeket, nekik legalább van. Aztán ha tudnak, egyezzenek meg a Quaestorral.

– Ne engedjük szétszedni magunkat, ne engedjük, hogy alamizsnával kiszúrják a szemünket. Minden visszajár!

– kiabál be egy kívül rekedt, öblös hangú férfi.

– Jogász barátainkkal együtt mindent megteszünk ezekért az emberekért – nyilatkozza Kész Zoltán. – A pertársaság megalapítása az egyik lépés, de vannak politikai eszközeink is. – A képviselők összefognak a károsultak érdekében? – kérdezzük tőle, amire Kész arca elsötétül. – Sajnos még az ellenzékiek közül is többen megszavazták a kamutörvényt, amely egyáltalán nem segít a mostani károsultakon, csak igazolni próbálja azt, mintha érdemben küzdene értük a politika.

A jelenlevők megszavazzák, hogy elmennek a budapesti tüntetésre, sőt, Veszprémben is szerveznek nagyszabású megmozdulást.

– A quaestorokat és a támogató pártjaikat el kell kergetni, mint a tyúktolvajokat! – rikácsol egy nő. – Ennyivel azért ne ússzák már meg! – tromfol több férfi is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.