Az Együtt egyedül is látja az esélyt

Jelentős esélyt látunk arra, hogy az ellenzék nagyobb támogatottságú szervezetei nem néznek szembe kötelességükkel, és inkább a 2014-es kudarcos és káros összefogás megismétlésére törekszenek – áll abban a jelöltállítási stratégiában, amelyet szombaton fogadott el az ellenzéki Együtt országos tanácsa.
A lapunk birtokába jutott szöveg alapján a kutatásokban 1-3 százalék közé mért párt „ugyanúgy és ugyanazokkal nem működik együtt, korábban miniszterelnöki pozíciót viselt személyt az ellenzék vezetőjének nem fogad el és nem támogat". Mindez – bár nyilvánvalóan Gyurcsány Ferencnek szól – mégiscsak éles váltás az ugyancsak egy volt kormányfő, a politikával azóta szakító Bajnai Gordon által alapított párttól.

Bár a Szigetvári Viktor vezette Együtt szerint az Orbán-kormányt csak egy egyszemélyi vezetővel bíró széles választói szövetség tudja leváltani, a párt érezhetően arra az eshetőségre kezd felkészülni, hogy efféle egység nem jön létre. Ezért a hét végén meghatározta 106 egyéni jelöltjének kiválasztási folyamatát.

A stratégia alapján az Együtt olyan jelölteket keres, akik hajlandók önálló indulás esetén megméretni magukat. Céljuk továbbá, hogy 2017 végéig az összes választókerületben létrehozzanak egy olyan legális adatbázist, amely legalább 800 szimpatizáns adatait tartalmazza (lehetővé téve az ajánlások összegyűjtését). A leendő jelöltek feladatául szabták, hogy negyedévente tárjanak vagy karoljanak fel legalább egy olyan ügyet, amellyel mind a párt, mind a jelölt ismertsége növekszik.

A dokumentum leszögezi, hogy az MSZP és a DK „dominanciaharca nem az új kihívó megteremtésének az útja, így annak kudarca bármely fél pirruszi győzelme estén garantált". A határozat alapján az Együtt elnöksége nem vesz részt választási párt megalakítására és előválasztás megrendezésére vonatkozó egyeztetésen mindaddig, amíg a jelenlegi helyzet a baloldalon radikálisan meg nem változik. Addig újabb összefogás megteremtése helyett a párt vezetésének az Együtt önálló indulását kell képviselnie.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.