Az egyházi vezető bírálja az Orbán-kormányt a boltzár eltörlése miatt

Elhibázott, rossz döntés – Veres András, a magyar katolikus püspöki kar elnöke, szombathelyi megyéspüspök lapunknak nyilatkozva így reagált a hírre, hogy a kormány kezdeményezi a vasárnapi boltzár visszavonását.
Veres András elmondta, hogy a kormány lépésének hátterét nem ismeri: „velem vagy velünk, tehát a katolikus egyházzal erről a kérdésről senki nem egyeztetett". A püspöki kar ülésein sem került szóba az ügy.
Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A vasárnapi munkaszünet – tette hozzá a püspöki kar elnöke – a nem vallásos családok szempontjából is fontos. Hiszen a kereskedelemben sok hölgy, családanya dolgozik. Az utóbbi időben lehetőségük volt rá, hogy vasárnap együtt legyenek a családjukkal, a családjuk pedig velük. Ez a lehetőség most megszűnik.

Szerinte nem igazolódott be az a félelem sem, hogy csökkeni fog a kiskereskedelem forgalma – folytatta Veres András. A környezetében szerzett tapasztalatokra hivatkozva állította, hogy az emberek gyorsan alkalmazkodtak az új helyzethez, nem hiányzott nekik a boltok vasárnapi nyitva tartása. „Én legalábbis nem hallottam senkiről, aki vasárnap éhen halt volna, mert nem tudott élelmiszert vásárolni" – jegyezte meg.

A boltzár népszerűtlenségét tanúsító felmérések eredményét nem kívánta kommentálni, mint mondta, ilyen felmérések nem állnak rendelkezésére. Megismételte, hogy az ügy hátterét nem ismeri.

Kérdésünkre kijelentette: a vasárnapi boltzár hatása tömegesen nem volt érzékelhető a templomokban, de sokakat ismer, akik örültek, hogy mint alkalmazottak, már nem kötelezettek a vasárnapi munkára.

Veres András összegzésként hangsúlyozta, hogy keresztény emberként és az egyház püspökeként elhibázottnak, rossznak tartja a kormány mostani döntését.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.