galéria megtekintése

A magyar egészségügy több hasznát vette volna 95 millió guriga vécépapírnak

3 komment


Spirk József

A magyar egészségügy gyalázatos higiénés helyzetén nagyot javíthatott volna 9,5 milliárd forint, ha újabb papírhegyek gyártása helyett 95 millió guriga vécépapírt vesznek belőle – mondta Hadházy Ákos, az LMP politikusa 24 Korrupcióinfóján

Hadházy bejelentette, hogy feljelentést tesz az uniós pénzből finanszírozott Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben projektről.

A teljes egészében lezárt és kifizetett TÁMOP-pályázatot magasztos célokat kitűző koncepciógyártásra írták ki. A feladat, amelyre 9,5 milliárd forintot szántak:

  • megteremteni a lakóhely-közeli egészség-szolgáltatás koncepcióját,
  • amely egyben az alapellátás és járóbeteg szakellátás integrációját, valamint kibővítését is kell, hogy jelentse,
  • valamint a koncepció szerves részét meg kell jelennie az egészségfejlesztés, a megelőzés és a gondozást támogató új funkciónak is.

 

Ahhoz képest, hogy a kormányzat egy rendkívül drága és nagy ívű programot hirdetett meg, amely alapjaiban javítana az egészségügyön, és pont olyan irányba terelve, amelyre minden kórházi, orvosi ellátási tapasztalatokkal rendelkező állampolgár vár, a közösség-központú népegészségügyi és egészségügyi programról mégsem hallott szinte senki.

Hadházy Ákos éppen ezt furcsállta, miután a nyilvánosság biztosítására külön közbeszerzést írt ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

A 23,5 milliós keretből két vidéki újságban és egy gazdasági lapban sikerült egy-egy cikket elhelyezni.

Az LMP-s politikus szerint nem csoda, mert a pénzt a szerződés szerint hihetetlen tételere számolhatták el. Az ÁEEK engedélyezte például, hogy tévészpot gyártásához 50 ezer forintos óradíjat adjanak zeneszerzésre, helyszínkeresésére pedig napi 40 ezret. Az ígért filmben szereplők is jó pénzhez juthattak: az állat és az idomár 400 ezer, a felnőtt szereplő 140-180 ezer, a gyerek szereplő 50 ezer forintos napi díjat számlázhatott. Egy 500 karakteres sajtóközlemény 100 ezer forintba, egy sajtócikk pedig 350 ezer forintba került a győztes pályázónál.

Hadházy egy korábbi sajtótájékoztatón
Hadházy egy korábbi sajtótájékoztatón
Teknős Miklós / Népszabadság

Hadházy szerint a közbeszerzés nyilvánvalóan szabálytalan volt, hiszen a három meghívott ajánlattevő azonos üzleti körből származott. Azt pedig, hogy a budapesti ÁEEK miért egy kecskeméti kis médiavállalkozást és barátait hívta meg ajánlattételre, a korábbi államtitkár, Zombor Gábor korábbi egészségügyi államtitkár kecskeméti gyökereivel magyarázhatjuk... - jelentette ki az antikorrupciós szóvivő.

„Ha hiszünk a pécsi portálon megjelent cikkecskének, (A program egyik legjelentősebb eredményterméke az alapellátás módszertani megújítása, mely során a közösségi egészségszervezés központjában az egyén, a páciens áll. Az emelt szintű alapellátás, azaz a lakóhely közeli egészség szolgáltatás (LESZ) szakemberek csoportja által nyújtott, általánosan hozzáférhető, közösségközpontú, átfogó népegészségügyi és egészségügyi szolgáltatások összessége lesz, amely a releváns közösségi egészség szükségleteket képes majd szakszerűen ellátni.), akkor azt mondhatjuk: ez nem valósult meg tehát a 9,5 milliárdot, vagy annak egy jelentős részét az egészségügyre hivatkozva elherdálták. Az LMP ki fogja kérni a projekt részletes költségvetését, a „nyilvánosság biztosítása” ügyében pedig feljelentést fog tenni – szögezte le Hadházy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.