galéria megtekintése

Az egész ország tud a fideszes Voldemortról, de a NAV elnöke még izgulni akar

54 komment


Csuhaj Ildikó

Állítása szerint nem volt tudomása az adóhatóság vezetőjének, Tállai András fideszes államtitkárnak arról az ügyről, amelyben az általa irányított Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint egy éve nyomozott adócsalás és uniós pályázati csalás gyanúja miatt.

Pedig a pályázók ügyében állítólag közbenjáró Mengyi Roland – aki a vallomások szerint tízmillió forintos „alkotmányos költséget" követelt, és Voldemort nagyúrnak szólíttatta magát –, szintén fideszes képviselő. Tállai azt mondta: a minisztériumi sajtóösszefoglalóból értesült az ügyről, és miután a lapszemlét látta, lement és vett magának egy 168 Órát, hogy elolvassa a teljes cikket. Kérdésünkre Tállai azt is elmondta, hogy már kért tájékoztatást az ügyről a NAV bűnügyekért felelős helyettes államtitkártól,

a részletekről viszont még nem tudott beszámolni, mert csak ma „vagy valamikor a közeljövőben" kap információkat.

Azt, hogy a 168 Óra cikke szerint az egyik gyanúsított vallomásában az szerepel, „nekünk jó, hogy Tállai András lett a NAV vezetője, mert jó viszonyban van Mengyi Rolanddal", az államtitkár nem kommentálta, mondván, általa nem ismert egymás közötti beszélgetésre nem szokott reagálni. Arra pedig, hogy barátok lennének Mengyivel, csak annyit mondott: „Munkakapcsolatban vagyunk".

 

A 168 Óra tegnapi számában lehallgatási jegyzőkönyvekre és tanúvallomásokra hivatkozva írt arról, hogy valójában egy uniós pályázati csalás miatt kellett távoznia posztjáról három héttel ezelőtt Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak, és az ügyben érintett Mengyi is. A cikk szerint 2015-ben egy országos szociális szövetkezeti hálózat vezetője uniós pénzekre akart pályázni, így került kapcsolatba ismerősei révén a fideszes képviselővel. A lap szerint a politikus által prezentált pályázatíró azt mondta nekik, hogy miután elnyerik a támogatást, ötven százalékot vissza kell folyatni. Később ez az összeg 90 százalék lett. Az a bizonyos pályázatíró egy 2015. december 10-i telefonbeszélgetésében pedig azt magyarázta az egyik pályázónak: „Én szerintem, akivel mi tartjuk a kapcsolatot, az a legmagasabb szint, bármekkora befolyású. Tegnap Csepreghy Nándinál voltam zsúron, Viktort Lázár helyettesíti, Lázárt, meg Nándi."

Középpontban Mengyi Roland
Középpontban Mengyi Roland
Forrás: Facebook

A cikk szerint a NAV tájékoztatta Balog Zoltán Emmi-minisztert a nyomozásról (Köpeczi-Bócz az Emmi helyettes államtitkára volt) és a tárcánál a pályázati feltételeket ezek után úgy módosították, hogy az inkriminált pályázat ne feleljen meg a szükséges kritériumoknak. Az adóhatóság adócsalás gyanúja miatt kezdett nyomozni, és ma már az ügyben öt személyt gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, illetve hivatali vesztegetés gyanúja miatt – közülük hárman beismerő vallomást tettek.

Köpeczi-Bócz hallgat

Lapunk szerette volna megkérdezni a 168 Óra cikké­ben megnevezett politikusokat, államtitkárokat, de Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség általános államtitkárát nem sikerült elérni, Köpeczi-Bócz Tamás pedig nem reagált az üzenetünkre. Lázár János és Balog Zoltán minisztériumának is feltettük a kérdéseinket – többek között azt, hogy Köpeczi-Bócz államtitkárnak tényleg a lap által ismertetett ügy miatt kellett távoznia, általános gyakorlat-e uniós pályázatok esetén a pénzek egy részének visszafolyatása –, de csak általános válaszokat kaptunk. Az Emmi tudatta, hogy a szövetkezetek hálózatosodásával kapcsolatos „vitatott” pályázatokat a tárca elutasította. „Mivel nem született támogatási döntés, szerződéskötésre sem került sor, így szabálytalan közpénzfelhasználás sem volt”.

Hangsúlyozzák, hogy az államtitkárnak a nem megfelelő szakmai koordináció miatt kellett távoznia. A Miniszterelnökség azt írta, hogy lapinformációkra nem szoktak reagálni, de a 168 Óra olyan állításokat fogalmazott meg, melyek „tökéletesen ellentétesek” a tárca törekvéseivel. Nem engedhetjük meg, hogy egyes érdekcsoportok nyerészkedjenek a forráskihelyezés rendszerén, hogy szélhámosok következmények nélkül „árulják” nem létező befolyásukat – írták. (Cs. I.)

Mengyi tegnap közleményben állította: az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. „A lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé. Ha a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi, kérni fogom a parlamentet, hogy a mentelmi jogomat függessze fel".

A honatya jogi képviselője, Futó Barnabás a Népszabadságnak azt mondta,

Mengyit tanúként sem hallgatta meg a nyomozó hatóság, semmilyen eljárásnak nem részese, senki nem tájékoztatta arról sem, hogy visszaéltek a nevével, a politikus is csak csütörtökön az újságból értesült az ominózus ügyről.

Kérdésünkre Futó nem titkolta, hogy Mengyi ismeri a gyanúsítottakat, találkozott is velük, szóba került az uniós pályázat kérdése is, de ötmilliós előlegről, „alkotmányos" pénzekről nem volt szó – állította. Szerinte nem általános, de előfordul, hogy „csalók" visszaélnek befolyásos politikusok nevével. Arra, hogy a gyanúsítottak egymás között miért beszéltek volna olyasvalakiről, aki a valóságban nem is segíti őket, Futó azzal felelt: abból is látszik, hogy a nyomozó hatóság sem vette komolyan, amit mondanak, hogy Mengyit az elmúlt évben semmilyen formában nem keresték meg.

Nemzeti ügy

Mengyi neve a gyanúsan megpályáztatott bükki nemzeti parkos földbotrányban is felvetődött. Ángyán József szerint 2011. szeptember ­22-én Mengyi, a Borsod-Abaúj-Zemp­lén megyei közgyűlés akkori elnöke, fideszes országgyűlési képviselő szóban megkísérelte utasítani a ­BNPI igazgatóját a korábban kiírt pályázat visszavonására, ­amely a környékbeli gazdálkodóknak adta volna a földeket. Egy hét múlva Szabó Csaba miniszteri megbízott telefonon utasítást adott a pályázatok azonnali visszavonására, a nemzeti park igaz­gatóját, Duska Jó­zsefet pedig felmentette.

Az újbóli földárverésen pedig 500 hektárnyi állami föld bérleti díját nyerte el Kanyok Attila akkori tiszaújvárosi önkor­mányzati képviselő cége, aki Mengyi közvetlen munkatársa és kampányának frontembere volt. Esetében a legkülönösebb, hogy áruszállítással foglalkozó betéti ­társasága gyors változáson ment át, székhelyét áthelyezte, fő tevékenysége pedig szarvasmarha-tenyésztésre változott. Így nyerhette csak el a kért félezer hektárt. (D. J.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.