galéria megtekintése

Az asztal mellől az árokig – így rúg még egyet a Klik a megalázott tanárokba

66 komment


Hargitai Miklós

Óradíjcsökkentés, szerződésfel­mon­dás, létbizonytalanságot ­okozó egy hónapos megállapodás, kifizetetlen munkák – újabb rémisztő történetek a Klik mindennapjairól. Miközben az oktatási intézményeket fenntartó mamutszervezetről szivárognak a Népszabadsághoz a működésképtelenségét igazoló információk, Lázár János bejelentése szerint adóssága a decemberi 10,1 milliárdról 17 milliárd forintra nőtt.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) immár közelíti a hétezret a megbízási szerződéssel, óraadóként foglalkoztatott tanárok száma. (Munkaviszonyban álló pedagógus mintegy 90 ezer van a Klik állományában.) A szerződésesekre ugyanúgy nem érvényes a bérfelzárkózást lehetővé tevő pedagógus-életpályamodell, mint az úgynevezett NOKS (nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő) besorolásúakra.

Az óraadók gyakorlatilag vállalkozóként dolgoznak:

fix óradíjat kapnak a ledolgozott órák száma alapján, ez fedezi a munkabérüket, valamint a munkavégzéssel kapcsolatos költségeiket. Óraadóként elvileg csak azt lehetne foglalkoztatni, akit az adott munkakörre előírt kötelező óraszám kevesebb mint negyven százalékára alkalmaztak, ám ezt a valóságban a Klik korábban sem vette komolyan. Vagyis az óraadói státuszt egyre inkább a munkaviszony alternatívájaként kezelte. A kötelező óraszám mostanra meg is szűnt.

 

Az óraadók kiszolgáltatottak, azokat az órákat például nem fizetik ki nekik, amelyek nem az ő hibájukból maradnak el. Rá­adásul a közelmúltban sokuknak a járandóságát is csökkentették: tudunk olyan dunántúli megyéről, ahol az összes óraadó szerződését felmondták, és újat írattak alá velük, de 3000 helyett 2500 forintos óradíjért. Aki ezeket a feltételeket nem vállalta, azzal nem kötöttek szerződést. A korábban jellemzően egy tanévre szóló megbízások időtartama is változott,

most már jellemzően csak egy hónapos periódusokra szerződnek velük.

Egy kelet-magyarországi megyében – a pontos adatokat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kérésére, az érintettek védelmében nem közöljük – a megbízással foglalkoztatott gyógypedagógusok szerződését mondták fel szóban – ami eleve jogellenes – azzal az indoklással, hogy más formában kívánják őket foglalkoztatni. ­Gyógypedagógusból hiány van, ráadásul a „más forma" biztosan nem munkaviszonyt jelent: az éves bérkerettel gazdálkodó Klik év közben még azokat sem engedi pótolni, akik nyugdíjazás vagy más ok miatt kiesnek a munkából. Az ország egyik északi megyéjében a napokban az összes – szintén megbízással foglalkoztatott – nyugdíjas pedagógusnak mondtak föl egyszerre.

Az egyik ­dunántúli megyében tegnap a Klik intézményeiben dolgozó összes közfoglalkoztatottnak felmondtak. (Az intézményfenntartó jelentős közfoglalkoztatónak számít, a szakszervezet adatai szerint mintegy 4000 munkahelyet biztosít ilyen formában.)

Tiltakozás: borotválatlan, kockás inges gróf
Tiltakozás: borotválatlan, kockás inges gróf
Forrás: Tumblr

A ­pedagógus-érdekképviseletek egyik sztrájkkövetelése szerint „a köznevelési törvényben ki kell mondani, hogy a köznevelés intézményeiben a közfoglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatók", ám ezt Galló Istvánné, a PSZ vezetője szerint

hangsúlyozottan nem az érintettek elbocsátásával, hanem sokkal inkább az állományba vételükkel kellene megoldani.

Jelenleg az iskolák a pedagóguskar létszámának 20 százaléka erejéig vehetnek föl NOKS- munkaerőt (például iskolatitkárt, pedagógiai asszisztenst vagy rendszergazdát), ám ez a szabály az intézmények közötti különbségekről nem vesz tudomást. A hiányzókat olcsóbb közfoglalkoztatottakkal pótolták, annak ellenére, hogy a Szociális Charta előírásai szerint nyolcórás munkáért nem lehetne az érvényes minimálbérnél kevesebbet fizetni.

A felmondás viszont csak ront a helyzeten. Ahogyan az egyik érintett lapunknak fogalmazott: „Eddig adminisztrátor voltam, most mehetek vissza a munkaügyi központba, és ha szerencsém van, nemsokára kiközvetítenek ároktisztításra".

Sok iskolában öltöznek ma kockásba

„Nincs hatalmuk felettünk. Ne félj!” – üzente Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, s úgy tűnik, sokan hisznek neki, egyetértenek vele. Óráról órára többen jelezték ugyanis, hogy pénteken magukra öltik az oktatási rendszer elleni tiltakozások szimbólumává vált kockás inget. A Diákok a kockás ingért néven indult Facebook-mozgalom mára meghirdetett demonstrációjához tegnap estig több mint hatezer diák csatlakozott, és több ezren jelezték érdeklődésüket. Az önszerveződő osztályok, iskolák tanulói a közösségi oldalra posztolt fényképekkel fejezik ki tanáraik iránti szolidaritásukat.

Az akció szervezői azzal buzdítják diáktársaikat: „Bújjatok kockásba, tanáraink támogatásáért!” Pénteken nemcsak inggel, virággal is lehet majd tiltakozni. A Szolidaritás a Teleki Blanka igazgatójával néven meghirdetett demonstráció szervezői azt kérik: egy szál virágot vigyen az iskola elé az, aki nem ért egyet azzal, hogy a Klik nyomást próbál gyakorolni a tiltakozások egyik arcává vált Pukli Istvánra. Péntek délután öt órakor kisebb demonstrációt is tartanak a gimnáziumnál, ahová információink szerint teljes osztályok készülnek.

A kockás ing néhány napja lett az Orbán-kormány oktatási rendszerével szembeni kiállás szimbóluma. Tiltakozók tegnap – Klinghammer István korábbi felsőoktatási államtitkárnak a tanárok öltözetét és borotválkozási szokásait kifogásoló interjújára reagálva – a letagadhatatlanul szakállas Széchenyi István szobrát is kockásba öltöztették a ceglédi szakközépiskola épülete előtt. De tovább hadakozik a pedagógusokkal és a demonstráló szakszervezetekkel Lázár János is. A Miniszterelnökség vezetője tegnap azt mondta: óvna attól, hogy „a gyerekekkel próbálják megzsarolni a kormányt egy béremelés érdekében”. Szerinte ugyanis ez nem tisztességes, inkább tárgyalni kellene. (Munkatársainktól)

Eközben a Klik továbbra is tartozik a juttatásokkal: például az Arany János Tehetséggondozó Programhoz kapcsolódó többletfeladatok díjazását (például a kötelező hét végi munkáért járó pénzt) egyes helyeken augusztus óta nem utalják, de tudunk olyan tankerületről is, ahol a kollégiumi ügyeleti díjakat hónapok óta a dolgozók kárára tévesen (vagy egyáltalán nem) számolják el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatása szerint 17 milliárd forint kifizetetlen számlája van a Kliknek – árulta el tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János a Népszabadság kérdésére.

A Magyar Államkincstár adatai szerint tavaly novemberben még „csak” 11 milliárd, decemberben 10,1 milliárd volt az intézmény tartozásállománya.

A Miniszterelnökség vezetője némi viccelődést is megengedett magának ezzel kapcsolatban, amikor azt mondta, a Klik a legátláthatóbb szervezetek egyike, „átlátható, hogy nincsen pénz”. Megemlítette, hogy a Klik nem hibátlan szervezet, de ettől még szerinte az állam iskolafenntartói joga megkérdőjelezhetetlen. Szerinte nem lenne megoldás a Klik vezetőjének a leváltása sem, ha egyszer a rendszer működik rosszul. Ezért is alakítják át a szervezetet, de nem úgy, hogy visszaadják a fenntartói jogot az önkormányzatoknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.