Az angol mindent visz

Az angol nyelv verhetetlen. Az általános és középiskolás diákok kétharmada angol nyelvet tanul, azaz többen tanulják, mint az összes többi nyelvet együttvéve.

Biztosan tartja első helyét az angol az Oktatási Hivatal adatai alapján. A 2014-15-ös tanévben Magyarországon 25 idegen nyelvet tanítottak az általános és középiskolákban, amelyek közül az angol az első számú választás a diákok számára. A tanulók 66,7%-a ezt a nyelvet tanulja, míg a második helyen a német, ezt követően pedig a francia, a spanyol és az olasz nyelv áll.

Biztosan vezeti első helyét az angol, ez a leggyakrabban választott és legfontosabb nyelv a diákok számára. Az általános iskolákban és középiskolákban háromból két tanuló ezt választja. Többen tanulnak angolt, mint az összes többi nyelvet együttvéve - mondta Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó szerkesztőségvezetője.

Az általános iskolákban még magasabb ez az arány, ott a tanulók közel háromnegyede tanul angolul, míg minden negyedik diák a németet választja. Az angol nyelv döntő súlya az általános iskolákban azt jelenti, hogy legtöbben ezt választják első vagy egyetlen idegen nyelvnek. Fontos tehát, hogy már az alapoknál elsajátítsák a hatékony nyelvtanulás módját” - mondta el a szakember. 

A hivatal adataiból az is kiolvasható, hogy igen nagy az eltérés a nyelvtanulási hajlandóságban az ország megyéi, régiói között. Míg az ország keleti részében az általános és középiskolai tanulók több mint kétharmada választja idegen nyelvnek az angolt, addig a nyugati határszélen ez az arány akár 50% alá is süllyedhet.

Az Akadémiai Kiadónak úgy tűnik ez sem elég, hiszen online versenyt hirdetett az angoltanulás további népszerűsítésére "Legyél ORSZÁGH-os bajnok!" címmel. Az idén immáron negyedik alkalommal megszervezett versenyen általános iskolák felső tagozatos diákjai, illetve középiskolások mérhetik össze tudásukat. A legjobb csapatok egyhetes angliai utazást, a legtöbb csapatot jelölő iskola pedig 100 000 forint értékű könyvtámogatást kap, évről évre népszerűbb. Már most közel 900 csapat regisztrált, és december 18-ig még várják a jelentkezőket.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.