galéria megtekintése

Az amerikai katonák mentik meg Orbánt a hatalmas blamázstól

37 komment


Horváth Gábor

A washingtoni Fort McNair támaszponton lévő National Defense University (Nemzetvédelmi Egyetem) ad helyszínt az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából tartandó történészkonferenciának.

Ez a Népszabadság által a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtó főosztályának kedden átküldött kérdései­re szerdán érkezett válaszból derül ki. A tárca szerint a washingtoni magyar nagykövetség „több amerikai intézménnyel is megbeszéléseket folytatott egy nagyszabású történeti konferencia megtartásáról, amely folyamat eredményeképpen a választás a washingtoni National Defense Universityre esett”.

A washingtoni Fort McNair támaszponton lévő egyetemen lesz az 1956-os forradalom emlékére rendezendő történészkonferencia
A washingtoni Fort McNair támaszponton lévő egyetemen lesz az 1956-os forradalom emlékére rendezendő történészkonferencia
defense.gov

Szerdán megírtuk, hogy a nagykövetség a múlt hétig a Wilson Központtal állt kapcsolatban, ám a neves külpolitikai kutatóintézet végül nemet mondott. Úgy tudjuk, részben azért, mert nem kívánt pódiumot adni a magyar kormány történelemfelfogásának, illetve tartott attól, hogy az éppen október közepére amerikai utat fontolgató Orbán Viktor miniszterelnök is felbukkanhat a rendezvényen.

 

Utóbbival kapcsolatban a külügy azt írta, hogy „a magyar miniszterelnök személyes részvétele az előkészítés alatt álló történészi konferen­cián semmilyen módon nem merült fel.” Ugyanakkor korábban az Indexnek adott interjújában Szijjártó Péter miniszter azt mondta, hogy bár döntés nincs róla, felmerült Orbán amerikai utazásának lehetősége.

A magyar részről a részvételre javasolt történészek listáján ott van az Indianai Egyetemen tanító ­Borhi ­László, a Harvard Egyetem vezető Szovjet­unió-szakértője, Mark Kramer, a lengyel második világháborús mú­zeum igazgatója, Pawel Machcewitz és két igazi veterán, Jack Matlock volt moszkvai nagykövet és Lee Hamilton egykori kongresszusi képviselő. Rajtuk kívül jelezték egy meg nem nevezett magyar történész részvételét, amit a budapesti viszonyok ismereté­ben a Wilson Központ vezetése nem talált megnyugtatónak.   

A Nemzetvédelmi Egyetem az amerikai védelmi tárca saját képzési intézménye, illetve kül- és katonapolitikai kutatóintézete. Az, hogy a Wilson Központ elutasítása után a nagykövetségnek éppen itt sikerült új helyszínt találnia a konferencia számára, arra utal, hogy a Pentagon megértőbb a magyar politikával, mint a Fehér Ház vagy a külügyminisztérium. Erről korábban is lehetett hallani: a katonák rendszeresen igyekeztek visszafogni a demokrácia helyzete miatt aggódó diplomatákat azzal, hogy a magyarok eddig minden amerikai kérést teljesítettek, átengedték a pápai katonai repülőteret, illetve saját erejükhöz képest nagyobb alakulatot küldtek az iraki Kurdisztánba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.