galéria megtekintése

Az államtitkár frenetikus választ adott a magyar oktatás problémájára

34 komment


Czene Gábor

A pedagógusok szakszervezetei nem jöttek el, de távollétükkel a legkevésbé sem sikerült megzavarniuk az elkötelezetten tárgyaláspárti (és csakis a szakmai érveket szem előtt tartó) fideszes kormányt. Második ülését tartotta a Köznevelési Kerekasztal. Mindenki örülhet, már munkacsoportok is vannak. Nagy a hatékonyság.

A rendezvény jócskán elhúzódott, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sajtósai úgy gondolták, a várakozás idejére kényelmesebb körülményeket biztosítanak a portánál veszteglő újságíróknak.

Csigalépcsőn vonultunk le az alagsori tárgyalóba.

Valóságos pincelabirintusba csöppentünk,


ahol eddigi minisztériumi látogatásaink alkalmával sosem jártunk. Ha nem vezettek volna minket, valószínűleg sosem találunk el a célobjektumhoz, amelyről mindenkinek azonnal ugyanaz ugrott be: tisztára, mint egy atombunker.

 

Aztán kiderült, hogy a büfé is idelent van. Ahogy kimész a teremből, balra fordulsz, utána jobbra, majd megint balra – nem lehet eltéveszteni, nyilak is mutatják. A reméltnél szerényebb választékot látva végül az utolsó fellelhető puncsos mignonra esett a választásunk. Nem bántuk meg: az ár-érték arányt tekintve (220 forintba kerül, nagy és finom) kifejezetten jó döntést hoztunk.

Az atombunkerben lassan telt és múlt az idő,

kínunkban már a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház nyolcoldalas, míves papírra nyomott kiadványát lapozgattuk, a Palócesélyt.

Kedvcsinálónak talán az egyik tudósítás kezdő mondatát idéznénk: „Régi ismerősként köszöntötték a kelet-nógrádi óvodákban Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt, valamint Skuczi Nándort, a megyei közgyűlés elnökét az apróságok és az óvónénik, mikor óriási dobozokkal felszerelkezve betoppantak a térség több tucatnyi településének gyermekintézményébe”.

Több mint egy óra elteltével befejeződött a Köznevelési Kerekasztal zárt ülése, az újságírók feljöhettek a pincéből. Abban a rendkívüli megtiszteltetésben volt részünk, hogy azt a széket foglalhattuk el, amelyen nemrég még – a névtábla tanúsága szerint – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, maga Parragh László üldögélt.

Az elmúlt két hétben végzett megfeszített munka érzékeltetésére Palkovics László oktatási államtitkár elmondta, hogy

a munkacsoportok száz szakembert kerestek meg és százötven témát kezdtek el átbeszélni.

Hat munkacsoport alakult, az államtitkár bevezetőjét követően ezek képviselői tartottak beszámolót. Magvas kijelentések sora hangzott el. Például: „Egyértelmű üzeneteket kell közvetíteni a diákok és a pedagógusok felé”, a „pedagógus-utánpótlás az ország jövőjének alfája és ómegája”.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Megtudhattuk azt is, hogy a kormánnyal konstruktív egyeztetések zajlanak, a munka folytatódik. A Klik megszüntetése (és helyének behintése sóval) nem szerepel a tervek között, ám a működési zavarok kiküszöbölése érdekében jobban be kell vonni az iskolákat.

Elképzelhető az is, hogy azok a települések, amelyek anyagilag megengedhetik maguknak, ismét iskolafenntartóvá váljanak. A 16 évesre levitt tankötelezettségi korhatáron ugyanakkor „nem időszerű” változtatni.

Hárman is hangsúlyozták, hogy csökkenteni kell az iskolákra nehezedő adminisztratív, bürokratikus terheket.

Innen jutott eszünkbe, hogy a Klik szülői értekezletekről szóló jegyzőkönyveket is követelt Pukli Istvántól, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatójától, aki felszólalt a február 3-i miskolci és a február 13-i budapesti pedagógustüntetésen is. Megkérdeztük, hogy a bürokratikus terhek csökkentésének tárgyköre mennyiben illeszkedik a szülői értekezleteken készítendő jegyzőkönyv fogalmával. Mire Palkovics államtitkár közölte:

„Az értelmetlen adminisztrációnak nincs értelme.”

A pedagógusok szakszervezetei úgy ítélik meg, túlságosan is a kormány dominálja a Köznevelési Kerekasztalt, ezért nem hajlandók részt venni a testület munkájában. További újságírói kérdésekre az államtitkár rögzítette: változatlanul számít a szakszervezetek képviselőinek közreműködésére. A sztrájkveszélyről csak annyit mondott, hogy mindenkinek a saját felelőssége, milyen módszereket alkalmaz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.