galéria megtekintése

Az államosítás áldásai

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 23. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Megmarad a kardoskúti iskola, de csak az alsó tagozat, mindössze nyolc tanulóval és két pedagógussal. A júniusban zárult tanévben még 59 gyermek járt a 900 lelkes falu általános iskolájába, kilenc pedagógus tanította őket. Szó volt arról is, hogy az iskolát átveszi a szeged-csanádi egyházmegye – de végül nem vette át.

A tanévzáró és a ballagás idején jelentették be, hogy az orosházi tankerület vezetősége úgy döntött, meg kell szüntetni a felső tagozatot – ahová a nyolcadikosokkal együtt 37 gyermek járt –, és a felsősöket máshová, leginkább Orosházára kell járatni.

Az alsó tagozatosok szülei megijedtek, hogy előbb-utóbb úgyis megszűnik a helyi iskola, ezért ők is inkább máshová íratták be a gyermeküket. Az új köznevelési törvény szerint legalább 14 gyermeknek kell egy osztályba járni – de alsó tagozaton össze lehet vonni osztályokat. Végül a négy osztályban sem jött össze 14 gyermek, mégis megmaradhatott Kardoskúton az alsó tagozat úgy, hogy a nyolc tanuló egy részét is „importálják” más településről.

Forrásaink szerint nem lett volna muszáj a felső tagozatot megszüntetni – a törvény felmenő rendszerben lép életbe. Orosházán és a vonzáskörzetében évek óta variálnak az iskolákkal – az átszervezések, egyházaknak való átadások mögött helyi forrásaink szerint részben a takarékosság, részben az állt, hogy kitúrják az intézmények éléről a korábban kinevezett vezetőket.

 

Az is felháborodást keltett, hogy megszüntették a „kisgimit”, az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium 8 osztályos gimnáziumát. Mellesleg, e kimondhatatlan nevű mamutiskolának volt a tagintézménye az, amit a szülők csak kardoskútinak hívtak.

A legújabb változás, hogy a Táncsicsot szétbontják középiskolára és általános iskolára, az általános iskolai rész Vörösmarty Mihály nevét veszi fel. Ennek lesz a tagintézménye a nyolctanulós kardoskúti iskola. A helyi önkormányzat és a Fidesz ügyeiben jól értesült OrosCafé portál megszellőztette, hogy 2015-től a tehetséggondozó program keretében újra akarják indítani a „kisgimit”, vagyis a 8 osztályos gimnáziumi képzést.

Kiss Zoltán

Ehhez ugyan a törvény szigorú követelményeket támaszt, de egy olyan közegben, ahol az uralkodó párt tetszése szerint változtatja a törvényeket, de ha nem változtat rajtuk, akkor is úgy értelmezi őket, ahogyan akarja, nem kizárt, hogy mégiscsak visszaáll a „kisgimi”, amely azoknak a szülőknek volt a kedvelt iskolája, akik már felső tagozaton ki akarták emelni gyermeküket a helyi társadalom átlagos közegéből.

A kardoskúti iskola felbomlasztását az önkormányzati iskolák államosítása idézte elő. A helyi önkormányzatnak ugyanis tetemes helyiadó-bevétele származik a településen lévő Mol-telephely tevékenységéből, ezért korábban kiemelkedően jó állapotban tartotta az iskoláját.

A szülők nehezen tudják követni a változásokat

A Klik által kezelt állami iskolai szervezetben a kistelepülésnek nincs lehetősége támogatni az iskoláját. Emiatt nem került le a napirendről az sem, hogy jövőre a maradék iskolát mégiscsak átveszi az egyház. Sőt, úgy tűnik, a katolikus egyháznak vetélytársa is támad. Az evangélikus egyház is kifejezte – szóban – a szándékát, hogy átvenné az iskolát. Kardoskúton a vallásos szülők többsége evangélikus, csak az evangélikus egyháznak van temploma és temetője.

Helyi forrásaink szerint sértené az evangélikus egyház önbecsülését, ha egy ilyen településen a katolikusok tartanák fenn az iskolát. Mellesleg mindkét egyház magasabb színvonalon működteti iskoláit, mint az állami rendszerben a Klik, ráadásul az egyházak elfogadhatnak önkormányzati támogatást is.

A szülők nehezen tudják követni a változásokat. Nem könnyű eldönteni, mi a kevésbé rossz: hajnalban kelni, és naponta ingázni Orosházára, Tótkomlósra, Kaszaperre vagy Pusztaföldvárra, vagy otthon maradni, és ismert, kedves, állásukért rettegő tanító nénik vezetésével működő összevont osztályokban várni a következő átszervezést.

Az OrosCafé portálnak a döntést ismertető cikke alatt egy kommentben azt kérdi valaki: „Lehet, hogy én vagyok az értetlen, de ha már nyolc gyermekkel és két tanítónővel fenntartanak egy iskolát, akkor nem volna jobb, ha minden gyermek oda járhatna továbbra is?”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.