Az állami kukaholding káoszt csinál a szemétszállításban

Az "állami kukaholdingtól" augusztusban sem érkezik szemétszállítási csekk a szegedi postaládákba, miközben a szegedi hulladékgyűjtő cég tönkre megy abba, hogy nem tudja miből fizetni a hulladéklerakási járulékot, ezért 61 millió forintra megbírságolták.

Országszerte káosz van a szemétszállításban. A szegedi szakmai céget, a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t 61 millió forintra bírságolta meg az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, mivel nem fizette be a a hulladéklerakási járulékot.

Ezt Szabó Sándor, Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője mondta el egy sajtótájékoztatón. A szegedma.hu tudósítása szerint a politikus közölte: a szegedi cég április 1. óta nem bocsáthat ki a szemétszállításért számlát, mivel ez a jog átkerült a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez. Ez - a képviselő által állami kukaholdingnak nevezett - cég sem ad azonban ki számlát.

Magát a hulladék begyűjtését április óta is az önkormányzati cégnek kell végeznie. Ugyancsak nekik kellene fizetniük az évről évre növekvő hulladéklerakási járulékot. De nincs miből, az állami kukaholding olyan kevés előleget utal át a munkát ténylegesen elvégző kft.-nek, hogy abból nem futja  még a költségekre sem, nem hogy a tetemes adó jellegű járadékra.

A szegedi cég nemcsak a hulladékgazdálkodást végzi, hanem számos egyéb kommunális szolgáltatást is nyújt - például a temetkezéssel, a közterület-fenntartással és a városüzemeltetéssel kapcsolatban. Fizetésképtelen lesz, ha nem kap haladékot a bírság befizetésére.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója a lapnak elmondta: fizetési könnyítést kértek a bírságot kiszabó hatóságtól. A megoldás az lenne, ha a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. kibocsátaná a számlákat, beszedné a lakosságtól a szemétszállítás ellenértékét, és abból fedezhetnék a szegedi cég költségeit.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.