Kimaradt az állami híradóból Orbán és Merkel illiberális vitája

A Merkel és Orbán közti legélesebb konfliktus az illiberális demokráciáról kimaradt a köztévé hétfő esti fél nyolcas főhíradójából, miközben a hazai és a nemzetközi sajtóban is ez volt az egyik vezető hír.

Az állami híradó nem számolt be arról, hogy a német kancellár és a magyar miniszterelnök közös hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján egy német újságíró kérdésére Angela Merkel azt mondta: "Az illiberális szóval személyesen a demokráciával összefüggésben őszintén szólva nem tudok mit kezdeni". Amire az volt Orbán válasza, hogy nem minden demokrácia szükségszerűen liberális, "s aki szerinte azt mondja, hogy a demokrácia liberális, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg neki".

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ehelyett az állami Híradó az Andrássy Egyetemen elhangzott kancellári beszédből azt emelte ki, hogy „a magyar miniszterelnök egy olyan tárgyalópartner, akivel mindent meg lehet beszélni, akivel lehet néha egy kicsit vitatkozni is. De Orbán Viktor kompromisszumokat tud kötni az európai egység érdekében".

A Híradó beszámolója szerint a kancellár a viták kapcsán kitért arra: nem hiszi, hogy a liberalizmus az egyedüli a demokráciában, az ő pártja három gyökérrel bír, liberális, keresztényszociális és konzervatív. A Híradó erre "vágta rá" a fideszes Gulyás Gergely nyilatkozatát, aki szerint Angela Merkelnek országa belpolitikai adottságait is figyelembe kellett vennie, amikor a liberális demokráciáról beszélt. Nyilvánvalóan a kancellárnak tekintettel kell lennie arra, hogy ebben a ciklusban nagykoalícióban kormányoz, míg az előzőben a liberális FDP-vel kormányzott - fogalmazott Gulyás.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.