Az államban bízik leginkább az új bizottsági elnök

Az állami szerepvállalás a garancia arra, hogy az egészségügy biztonságosan működtethető ebben a ciklusban is -mondta a Népszabadságnak Zombor Gábor az új parlamenti szakbizottság elnöke. A politikus annak ellenére is optimista, hogy a kormány a konvergenciaprogramban az inflációkövető többletet sem biztosítana az ágazatnak.

Lát még forrásokat az egészségügy számára Zombor Gábor, az Országgyűlés frissen alakult Népjóléti bizottságának orvos-jogász-közgazdász elnöke. A fideszes képviselő, Kecskemét polgármestere arra a kérdésre: tart-e attól, hogy az egészségpolitikai szerepvállalásával a sikeres polgármesterséget kudarcosabb feladatra cseréli, határozottan azt felelte: nem. Mint mondta: ha valaki lelkiismerettel, jó szándékkal végzi a munkáját, akkor szakbizottsági elnökként is lehet sikeres. Eddig jó tapasztalatai voltak a parlamenti bizottsági munkáról. Két testületben is dolgozott 2006-tól a szociális-, 2010-től pedig az egészségügyi bizottság tagja volt.

A politikus hozzátette: miután az új házszabály értelmében a plenáris ülés helyett  a bizottságokban zajlik majd a szakpolitikát érintő törvénymódosítások részletes vitája, így ebben a ciklusban erősen fölértékelődik a bizottsági munka.
Az egészségügy lehetőségeit meghatározó pénzügyi keretről azt mondta: a költségvetés szűkösségétől sem tart. (Mint azt a Népszabadság a parlamenti választások előtti napokban jelezte: a konvergencia programhoz elkészült, három évre szóló költségvetési koncepció gyakorlatilag az inflációt követő költségnövekedést sem kíván megengedni az egészségügyi ellátórendszernek.)

Zombor Gábort azonban mindez nem riasztja, mert úgy véli: az állam szerepvállalása az egészségügyben nagyon erős garanciát jelent. Szerinte az a folyamat, amely az előző ciklusban az egészségügyben megkezdődött, képes forrásokat teremteni akár belülről, akár a rendszeren kívülről is. Emlékeztetett arra, mekkora probléma a kórházaknak a szociális betegellátás. Szívesen átadnák ezt a feladatot a szociális szférának, ha csak ezt megoldanánk közösen a bizottság közreműködésével, több tízmilliárdos belső forrás szabadulhatna fel. Ha erre a szociális ágazattal és az egészségüggyel foglalkozó képviselők közösen keresik a választ a bizottságban, nagyobb az esélye a sikernek, mintha külön-külön tennék.
Arra a kérdésre, ha fölkérik, vállalja-e az egészségügyért felelős államtitkári posztot, a politikus csak annyit mondott: egyelőre a parlamenti szakbizottság elnöke, így csak erről tud beszélni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.