galéria megtekintése

Az állam nem kezeltet magánorvossal

3 komment


Danó Anna

Sok éjszakára való találgatni valót adott az egészségügyben dolgozóknak és vállalkozóknak Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, amikor a Napi Gazdaság konferenciáján ismertette az ágazat átalakításának néhány tervezett lépését.

A politikus egyebek mellett bejelentette: néhány hónapon belül megszűnik a közfinanszírozott intézményekben a magánellátás. Az államtitkár azt is mondta: a kormányzat üdvözli és támogatja a magán-egészségügyi beruházásokat, sőt a Nemzetgazdasági Minisztérium a jövőben kedvezményeket is biztosíthat majd az ilyen fejlesztésekhez. De azok működtetéséhez közpénzre már nem számíthatnak, sőt, a közkórházakban a jövőben nem lehet fizetős részleg.

A bejelentés rémületet kelthet, hiszen a közellátásban sokféle módon és formában van jelen a magánellátó
Az Uzsoki-modellnek ezzel vége lehet
Kurucz Árpád / Népszabadság

Később, a részleteket firtató újságírók előtt közölte azt is: az állam komoly kapacitásokkal rendelkezik, nem feltétlen szükséges annyi szolgáltatót finanszíroznia. A cél, hogy a társadalombiztosítási ellátásokra jutó keretet az állami ellátásra fizessék ki. Hozzátette: a kormány nem készül semmilyen durva, erőszakos, „hirtelen" mozdulatra. Ő most „csak" egy készülő szabályozás elveit ismertette.

Szavai azonban akarata ellenére is rémületet kelthetnek, hiszen a mai közellátásban sokféle módon és formában van jelen a magánellátó. A beteg sokszor nem is tudja, hogy adott esetben az állami vagy magáncég kezeli őt. (Például a háziorvosok is magánszolgáltatók, csak rájuk évente 80-90 milliárdot költ közpénzből az állam.) Becslések szerint a járó-, illetve fekvőbeteg-ellátásra fordítható közpénz további 15-20 százaléka kerül a magáncégekhez. A kórházakban nem ritka, hogy az orvos nyolctól négyig közalkalmazott, de délutántól estig már mint egy magáncég alkalmazottja vagy tulajdonosa ügyel a kórházban. Zombor Gábor szerint ebben a helyzetben az orvos közreműködő, azaz erre a helyzetre nem vonatkozik majd a szigorítás. Ellenben az a jövőben nem fordulhat elő, hogy délelőtt tízkor kiürül a kórház parkolója, mert az orvosok átnyergelnek a magánrendeléseikre.

 

Kérdés, hogy mi lesz a magánszolgáltatás keretében működtetett művesekezelésekkel, epe-, vesekőzúzó szolgáltatásokkal, vagy a CT-, az MR-, illetve a laborvizsgálatokkal. Ezek nagy részét ma az állam vásárolja a rászorulóknak különféle cégektől. Egyelőre azt sem tudni, hogy ezen szolgáltatásokat, hogyan és mikor vállalja át az állam a jelenlegi tulajdonosaiktól. Zombor Gábor erre azt mondta: nem tud még minden kérdésre válaszolni, de megjegyezte, hogy a kórházak államosításakor maguk a művesés szolgáltatók ajánlották fel, hogy eladják üzletrészüket az államnak. Hozzátette azt is, hogy idő előttinek tartja még ezeket a kérdéseket.

Csakhogy a magán- és a közszolgáltatás összekeveredése az egészségügyben még számos egyéb területen megtalálható. Elvben magánkórház pél­dául az Országos Gerincgyógyászati Központ is, ahol az állam 60-70 ágy erejéig vásárol ellátást a közfinanszírozott betegeknek.

Szintén sajátos az az ellátási forma, ami Uzsoki-modellként vált ismertté, azaz, amikor a közpénzből felújított kórházak szabad kapacitásaikat – a közfinanszírozás hiá­nyában üresen tátongó műtőket, a szakorvosi tudást – fizetős betegeknek értékesítik. Ilyenkor a beteg soronkívüliséget, kényelmi szolgáltatásokat vásárol, és cserébe lemond kezelése közfinanszírozásáról.

Ezt az ellátási formát most megtiltja majd az egészségügyi kormányzat. Hasonló módon működött a Semmelweis Egyetem saját közhasznú társasága is: szolgáltatásaikon keresztül szintén megkerülhető volt az intézményi várólista, rövidíthetővé vált a diagnózisig eltelő idő. Az egészségügyért felelős államtitkár ez utóbbi magánellátási formák sorsával kapcsolatban sem tudott mondani konkrétumokat, mindössze annyit közölt: valamennyi felsorolt eset külön, egyedi eljárással kezelhető. Minden érintettel leülnek majd, és tisztázzák, hogyan tudják a kormányzati szándék következményeit a maguk javára fordítani.

Amennyiben a tervezett kormányzati lépések balul sülnének el, akkor a betegek a szolgáltatások mintegy húsz százalékához nem férhetnének hozzá.

A közellátásban sokféle módon és formában van jelen a magánellát
A közellátásban sokféle módon és formában van jelen a magánellátó
Teknős Miklós / Népszabadság

Az államtitkár egyébként tett egy másik fontos bejelentést is. Mint azt korábban megírtuk: a háziorvosi vállalkozások bevétele, a kártyapénz a jövőben csak az orvosok jövedelmét szolgálná. Korábban ebből a bevételből a praxisok valamennyi költségét kellett állniuk az alapellátóknak, Zombor mostani bejelentése alapján azonban a rendelő működtetési költségeit, az eszközök beszerzését az önkormányzatoknak, vagy ha azoknak erre nem telik, akkor az államnak kell átvállalnia.

Lehetőséget teremt az állam arra is, hogy a több szakvizsgával rendelkező háziorvosok saját rendelésükön elláthassák a betegeket. Így például, ha valakinek van cukorbetegek kezelésére szakvizsgája, nem kellene például az inzulinadag beállításáért a szakrendelőbe utaztatni a beteget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.