Az Alföldön a legrosszabb diplomásnak lenni

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) keretein belül tavaly harminckét magyarországi felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a végzettekről, hallgatókról. A válaszadók teljes létszáma elérte a 24 000 főt, így meglehetősen hiteles képet kaphatunk a közelmúltban felsőfokú végzettséget szerzőkről és életkörülményeikről.

Az adatokból kiderült, a frissdiplomások bruttó havi összjövedelme átlagosan 214 ezer forint. A jövedelmek szórása viszonylag nagynak (131 ezer forint) mondható, ami jelzi, hogy igen nagy kereseti eltérések mutatkoznak a megszerezhető jövedelmek tekintetében. Az állandó lakóhely megyéje szerint vizsgálva az eredményeket, nem okoz meglepetést számunkra, hogy az Alföld frissdiplomásainak bérkilátásai a legkedvezőtlenebbek - adta hírül a szoljon.hu. Különösen hátrányos a Békés és Szabolcs-Szatmár- Bereg megye munkavállalóinak helyzete, ahol a 200 ezer forintot sem érik el az átlagos frissdiplomás-bérek. A legelőnyösebb bérezést a Komárom-Esztergomban, Vas megyében vagy a fővárosban állandó lakcímmel bírók esetében láthatunk. Bár az eredményeknél azt is tekintetbe kell venni, hogy az állandó lakóhely megyéje korántsem biztos, hogy megegyezik a tényleges lakóhellyel – vagy a munkavállalás megyéjével.

– Budapesti székhelyű cégnél dolgozom egy éve, a gyakorlatban a debreceni irodában tevékenykedem – árulta el a három éve marketing szakon diplomázott, jászberényi lakhelyű Judit. – Majdnem bruttó kétszázezer forintot keresek a cég egyik menedzsereként, igaz, sokszor hazahozom a munkát hétvégére is. Kicsit fárasztó a folytonos utazgatás, de nem bánom: itt van lehetőség a szakmai fejlődésre, előrelépésre. Korábban szülővárosomban próbáltam elhelyezkedni, de szellemi munkakörben csak adminisztrátori munkát találtam, ahol mindössze a garantált bérminimumot voltak hajlandók fizetni. Azt is furcsálltam, hogy ugyanezen cég az ugyanilyen munkát végző Fejér megyei irodistáinak harminc– negyven ezer forinttal többet adott.

– Sajnos, a helyzet az, hogy tényleg van eltérés a nyugati és keleti országrészek diplomás bérei között – nyilatkozta dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Szolnok megyei elnöke. – Nem azért, mintha különbség lenne a különböző országrészek felsőoktatási képzésének színvonalában, az ok inkább a fiatalok indíttatásánál keresendő. Eleve nagyobb anyagi háttérrel tudnak indulni a nyugati országrészek pályakezdői, és ott jelentősen több is az olyan nagyvállalat, amely jó pénzért foglalkoztatni tudja a főiskoláról, egyetemről kikerülőket.

Ezeken a munkahelyeken pedig olyan környezetbe kerülnek, ahol folyamatosak a továbbképzések, ahol versenyhelyzet van, teljesíteni kell. Ugyanakkor az olyan térségekben, ahol a vállalkozások nagy része éppen hogy csak működik, nem mindig van lehetőség a szakmai újdonságokat követni, és nincs is, ami motiválja az embereket a fejlődésre. A diplomásbérek ágazattól, szektortól is függenek, és egyes területeken nagy eltérések is megfigyelhetők. Az is gond, hogy egyes szakterületeken túlképzés van, olyanokon is, ahol nincs fizetőképes kereslet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.