ÁVH-sokat irányított Tasnádi László Nagy Imre újratemetésén

Bár Tasnádi László azt állítja, semmilyen feladata nem volt aznap, a Belügyminisztérium új rendészeti államtitkára volt ÁVH-s ügynökkel dolgoztatott Nagy Imre újratemetésének napján - közölte az Index.

A portál információi szerint még az ÁVH-ban kezdte karrierjét az 50-es években az az ügynök, aki a Hősök teréről jelentett a BRFK III/II-es osztályának egyik vezetőjeként a pártállamot erősítő Tasnádi Lászlónak. Az Index úgy tudja, az Amur fedőnevű ügynök az államvédelemtől kapott féléves kiképzést 1952-ben, majd a későbbiekben különböző megfigyelésekkel bízták meg. Munkáját vélhetően meggyőzően végezte, mert a BM-be került, majd Párizsban és Genfben munkálkodott. 1988-ban nyugdíjazták rendőr ezredesként.

Az újratemetés napján Tasnádinak Amur mellett egy másik, Vera fedőnevű ügynök is jelentett folyamatosan a térről. Ennek ellenére az államtitkár úgy érzi, "nincs miért" lemondania posztjáról, és állította: az újratemetés kapcsán egyébként sem volt teendője. Az ellenzéki nyilatkozatokra, amelyek mind Tasnádi távozását követelték, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté csak annyit mondott, hogy az államtitkár szakmai munkát végez, nem politikait, és ha Pintér Sándor a kinevezése mellett döntött, nyilván jól átgondolta a kérdést.

A kormánypárt nem várt helyről kapott pofont ezután: közleményben követelte Tasnádi László lemondását a békemeneteket is szervező CÖF. Ráadásként Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő írta azt Facebook-oldalán: "A velejéig romlott, rohadt, büdös kommunista rendszer – többek között – a III/II-es osztály miatt volt egy velejéig romlott, rohadt, büdös diktatúra."
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.