Avatások után háborús állapotok

Hiába avatták fel kétszer is, a Várkert Bazár és környéke rosszabb állapotban van, mint a múlt pénteki ünnepség idején. Az önkormányzat szerint műszaki átadás zajlik, valójában az építkezés lázasan folyik tovább.

Nagy csinnadrattával nyitották meg "teljes egészében" a tavaszi parlamenti választások előtt egyszer már felavatott, majd gyorsan be is zárt Várkert Bazárt a múlt pénteken. A kormánypárti politikusok azonban hiába avattak másodszor is: ettől még ugyanúgy tény, hogy mind a mai napig nem fejeződött be a beruházás. Sőt, úgy fest, hogy a terület ma rosszabb állapotban van, mint a múlt pénteki ünnepség idején.

Itt épül Európa!
Itt épül Európa!
Teknős Miklós / Népszabadság

A Várbazár előtt futó Lánchíd utca autóval nem használható, és gyalogosan is csak nehezen járható, mivel a múlt hét végén rohammunkában lerakott burkolatot sok helyen fel kellett szedni. A Döbrentei utca felől háborús állapotokat találni, a Várkert Kaszinó és a Várkert Bazár déli palotái között elhaladó utcaszakaszon nincs lerakva a kockakő, a serényen forgolódó munkagépek elől félrehúzódva, sárban taposva tud csak végigmenni, aki erről közelítené meg az épületegyüttest.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint műszaki átadás és garanciális javítás zajlik. A világon azonban nem igen láttak még olyan projektet, amelyet utcabállal, a kormányzópárt frakcióvezetőjének, kormánybiztosának, főpolgármesterének győzelmi jelentésszerű beszédével felavattak, majd ezt követően kezdik meg a műszaki átadást, amely lényegében még csak nem is műszaki átadás, hanem az építkezés lázas folytatása.

Az, aki le tudja küzdeni az akadálypályát, bejuthat a Várkert Bazárba. A kapun túl, a kert bejárható, az új mozgólépcső működik, a várpalotába vivő lift viszont nem. A sétautak vége több helyen eldolgozatlan, a Sándor Móric lépcsőhöz kivezető sétaút végéről például hiányzik a burkolat – igaz a lépcsőt is még csak most építik.

Így néz ki a második átadás után
Így néz ki a második átadás után
Teknős Miklós / Népszabadság

A kert alatti mélygarázs nem nyílt meg. Sőt, a kormányközeli CBA-nak kiadott elegáns bazársori üzletekben sincs még nyitva a prémiumközért. Vendéglátóhelyek, cukrászdák még pályáztatva sincsenek. Hétfő délelőtt egyébként még a Momentango Tango Company hétvégi előadását hirdető cetli volt kifüggesztve a főbejáratnál. A színháztermet megnézni nem lehetett. Az épület keleti oldala le volt zárva – ott még építkeztek.

Hatvanezren látták a múlt hétvégén a 11 milliárd forintos összköltséggel felújított Várkert Bazárt – adta hírül a Miniszterelnökség parlamenti államtitkársága, mintegy demonstrálva, hogy nincs igazuk a fanyalgóknak: a Várkert Bazár igenis, népszerű.

Valóban az, csakhogy ehhez hozzá kell tenni: a hét vége óta "feldúlták" a környéket, ráadásul a bazár területére és a kiállításokra eddig ingyenes volt a belépés. Az pedig nyilvánvalóan csökkenteni fogja a látogatók számát, hogy keddtől már súlyos összegeket kérnek el a kiállítások megtekintéséért.

Az északi testőrpalotában látható „Hungarikon” kiállítás, amely magyar hírességek relikviáira komponált alkotásokat mutat be, teljes áron 2400 forintért nézhető meg. Aki szeretné megnézni a déli palotákban található, Ybl-épületmakettekből, régészeti leletekből és fotókból rendezett további három kiállítást, annak külön 1000 forintért kell belépőjegyet váltania. És ha valaki mindent látni akarna, válthat kombinált jegyet: az 3 ezer forint. Összehasonlításul: a Szépművészeti Múzeumba 1400 forint a teljes árú belépő.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.