galéria megtekintése

Dübörgött a fővárosban az „Orbán, takarodj!”

50 komment


Rab László
NOL

A korrupció veszélyeire szerette volna felhívni a figyelmet a Szolidaritás Mozgalom péntek kora délután, amikor Budapesten autós tiltakozó menetet szervezett.

Az ötven felzászlózott autó a Hősök teréről indult, átment a Margit-hídon Budára, a Lánchídon Pestre visszajőve a rakparton haladt tovább, s tért vissza a kiinduló pontra. Az akció előtt olyan hírek keringtek, hogy az autósok meg fogják bénítani a város péntek délutáni forgalmát. Ez végül elmaradt, az autók rendőri irányítással átmehettek a piros lámpákon, s minden különösebb fennakadás nélkül értek vissza a Hősök terére másfél óra alatt.

Fotó: Veres Viktor

Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom elnöke az indulás előtt arról beszélt, hogy nem céljuk a forgalomlassítás, a modern idők pestisére, a korrupcióra óhajtják felhívni a figyelmet. - Elegünk van a korrupcióból és abból, hogy a szemünk láttára lopják el a közvagyont - mondta Kónya. - A korrupció felemészti az életünket, ez ellen emeljük fel a szavunkat.

 

Kónya arról is említést tett, hogy értesülései szerint a hatalom egyre feszültebben viseli a korrupciós ügyekkel kapcsolatos állampolgári reagálásokat. Ide sorolta, hogy tudomása szerint a Honvédelmi Minisztériumban azt kezdték a napokban vizsgálni, hogy 2010 után kik voltak azok a katonatisztek, akik kapcsolatot tartottak az USA nagykövetségével. - Azt szeretnék tudni - jegyezte meg Kónya -, a tisztek mikor, milyen megbeszéléseken vettek részt, s ott vajon mi hangozhatott el.

Székely Sándor társelnök kijelentette, számukra ez a rendszer a törvényeivel és a politikusaival nem fogadható el, egy új köztársaságért harcolnak. - Azon túl, hogy ellopják a pénzünket, amit kemény munkával állítunk elő, kiviszik az országot az Európai Unióból, elszakítják attól a közösségtől, amelyhez 1100 év óta tartozunk. Keletre, Oroszországhoz csapódnak, ahová mi nagyon nem szeretnénk tartozni. Nem Oroszország gyarmatának kell lennünk, európai tagállam vagyunk. Elegünk van ebből a kormányból. Ha ellenzéket akartak, most megkapják. Végig fogjuk harcolni az utat, és megbuktatjuk Orbánékat.

Fotó: Veres Viktor

Az autósok válogatott jelszavakat függesztettek autóikra, a "Torkig vagyunk a korrupcióval" majd mindegyiken ott virított. "Annyit loptok, hogy nem tudunk eleget adózni" - ez állt egy másik autóragaszon. Az "Elegünk volt az állami korrupcióból!"-felirat alá valaki azt írta: "Nem érted? Kérjél tolmácsot!" Mások az indulás előtt olyan érdekességekről számoltak be (mert itt még alkalmuk volt beszélgetni egymással), hogy tudomásuk szerint a reggeli órákban a Vám- és Pénzügyőrség Vida Ildikót támogató ívek aláírására kapacitálta dolgozóit...

A kora délutáni tiltakozó autózás eléggé eseménytelen volt. A motoros rendőrök nagyon élvezték a dolgot, végre azt csinálhatták, amihez értenek. Élmény volt látni, ahogy cikáztak előre az autók között, s azt lehetett tapasztalni, hogy munkájukat igen nagy átéléssel végzik. Az autók szinte végigsuhantak a városon, s amint továbbmentek, zavartalan volt nyomukban a forgalom. Az esemény előtti riadalom feleslegesnek bizonyult.

Fotó: Veres Viktor

Az akcióban résztvevők örömmel vették, ha valaki intett feléjük, és abban a tévhitben suhantak tovább, hogy a járókelők a város különféle pontjain tudják, hogy mit látnak. De csak azoknak lehetett fogalmuk erről, akik felismerték a Szolidaritás zászlait. Mások inkább lakodalmi menetnek nézték a furcsa, munkaidőben megtartott zászlós, dudálós felvonulást. Egy piros autóból folyamatosan ment az "Orbán, takarodj!" Ebből mondjuk a járókelők rájöhettek arra, hogy nem valamiféle motorizált békemenettel futottak össze.

Amelynek célja – és ez a végén derült ki – sokkal inkább az volt, hogy a hétfő esti nagy kormányellenes tüntetésre trenírozza a mozgalom legaktívabb támogatóit. Akik pénteken körbeautózták a várost, egészen biztosan ott lesznek hétfőn este hatkor a József nádor téren is. Majd utána a Parlament előtt is, merthogy a szervezők oda vezénylik át a tüntetőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.