galéria megtekintése

Lázadnak a kormány ellen az átvert tanárok

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 16. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben elit gimnáziumok vezetői tiltakoznak a pedagógus-bérrendszer módosítása ellen. Mendrey László szakszervezeti elöljáró a sztrájkot sem tartja kizártnak.

Már a második nyílt levelét fogalmazta meg a pedagógustársadalom nevében 13 magyarországi elit gimnázium igazgatója. Az aláírók között van – a többi közt – a veszprémi Lovassy, a budapesti Trefort, Radnóti és Fazekas, de a pannonhalmi bencések direktora is. Az érintettek ismét arra hívják föl a figyelmet: a kormány a jövő évi költségvetéssel elszakítja a mindenkori minimálbértől a pedagógusok bértábláját.

Tiltakozó karvezető: Horváth Péter is aláírt
Tiltakozó karvezető: Horváth Péter is aláírt
Koszticsák Szilárd / MTI

Korábban az Index szúrta ki az ominózus módosítást, amely azt jelenti, hogy a pedagógusbérek nem növekednek automatikusan a minimálbérrel együtt. Pedig a kormány nem ezt ígérte. Ezt tették szóvá az elit gimnáziumok vezetői az első alkalommal is, ám a humántárca megkerülte a feleletet azzal, hogy válasza a pedagógus-életpálya bevezetéséhez kapcsolódó beígért béremelés fennmaradó részéről szólt, aminek viszont ehhez a problémához semmi köze nincsen.

 

Az igazgatók levelükben arra hívták fel a figyelmet: a 2012-ben hatályba lépett köznevelési törvény a pedagógusoknak 2013. szeptember 1-jétől jelentős béremelést helyezett kilátásba. A törvény a garantált illetményt az úgynevezett illetményalap százalékában határozta meg.

Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 180 százaléka, egyetemi végzettség esetén a 200 százaléka lett volna. Csakhogy még a bevezetés előtt módosították a törvényt, a béremelést több lépcsőben kezdték megvalósítani, így a pedagógusok bére még 2016-ban sem éri majd el azt a szintet, amit eredetileg 2013-ra ígértek. Ahogyan a direktorok írták: „Most pedig a minimálbérhez való igazítás szűnne meg, ezzel az eredeti ígéretekhez képest tovább romlik a helyzet. (...) Annak ellenére, hogy a csekély társadalmi megbecsülés miatt egyre kevesebb tehetséges fiatal választja a pedagóguspályát. Annak ellenére, hogy az oktatás színvonala meghatározó jelentőségű az ország jövője szempontjából.”

Ráadásul olyan helyről is éri kritika a kormányt, ahonnan erre aligha számított. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke – mint a győri Révai gimnázium igazgatója – csatlakozott a nyílt levélhez. A kormány által fölállított szakmai szervezet még aligha szokhatott hozzá, hogy a költségvetés tervezésekor a kormány elkerüli a konzultációt a szakmával. Ez azért is lehet mellbevágó az NPK számára, mert Balog tárcavezető a szervezet megalapításakor épp azt hangsúlyozta, mennyire fontos szerepük lesz a szakmai egyeztetések során.

Mendrey László szerint nem kizárt a sztrájk sem
Mendrey László szerint nem kizárt a sztrájk sem
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Horváth Péter, az NPK elnöke a Népszabadságnak elmondta, hogy a nyílt levél megírásával a tagok döntő többsége egyetértett, és az idő rövidsége miatt választották a tiltakozásnak ezt a módját. Horváth hozzátette, miután a képviselők nem fontolták meg a nyílt levelükben megfogalmazottakat, nem tudnak mást tenni, mint jövőre is időben jelezni a kormánynak azt a elvárásukat, hogy a bérek kövessék az inflációt.

Kevésbé békés hangon szólalt meg az ügyben Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint nincs kizárva, hogy a tanárok januárban sztrájkolnak majd.

Vita az alapítványi intézményekről

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöksége közölte: meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasta, hogy a kormány Balog Zoltán miniszter ígérete ellenére nem módosította az alapítványi iskolák költségvetési támogatására vonatkozó – eredetileg csökkentést előirányzó – törvény előterjesztését. Ugyanakkor a köznevelési államtitkárság az este azt tudatta a távirati irodával: a felek közötti tárgyalásoknak megfelelően jövőre is fennmarad a jelenlegi százszázalékos átlagbéralapú támogatás a magánfenntartású iskoláknál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.