galéria megtekintése

„Attila megkapta a frakciót"

18 komment


Kálmán T. Attila

Egyedül a frakcióvezetőnek megválasztott Tóth Bertalan nem Mesterházy Attila embere a szocialista képviselőcsoport új vezetői közül.

Vihar utáni csend van, békét kötöttek a párt erős emberei – mondta a tisztújító kongresszus utáni MSZP-ről az egyik elnökségi tag. Ez a béke a jövő évi jelöltállításig fent is maradhat, aminek az egyik biztosítéka, hogy Mesterházy Attila „megkapta a frakciót" az új elnöktől, az általa is támogatott Molnár Gyulától. Molnár a tegnapi frakcióülés után elmondta: a személycseréket lezárták, mostantól tartalmi kérdésekkel akarnak foglalkozni.

Az általános frakcióvezető-helyettesnek megválasztott Burány Sándor, a további frakcióvezető-helyettesek – Mesterházy korábbi kabinetfőnöke, Szakács László, a borsodi elnök Varga László, illetve a zuglói ­Tóth Csaba – és a frakcióigazgatónak kinevezett Velez Árpád is kifejezetten jó viszonyt ápol a 2014-es miniszterelnök-jelölttel. Burány előretolásával azért is járt duplán jól a formális pártfunkciót nem vállaló Mesterházy, mert ő veheti át tőle az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöki székét.

Egyedül a leköszönő Tóbiás József utódjául választott új frakcióvezető, Tóth Bertalan kapott úgy pozíciót, hogy nem Mesterházy embere. A frissen Baranya megyei elnöknek választott – és erről a pozíciójáról kinevezése miatt lemondani szándékozó – Tóth elődjével és támogatójával, a korábbi pártpénztárnokkal, Puch Lászlóval ápol jó viszonyt, aki viszont összerúgta a port Mesterházyval. Azonban a korábbi pártelnök még mindig szívesebben látja Tóth Bertalant a frakcióvezetői székben, mint a vele egy ideje rossz viszonyban levő Harangozó Tamást, aki a másik esélyes volt a posztra.

 

Mesterházy párton belüli erejét mutatja, hogy a tisztújítási folyamat nagy vesztese lett Harangozó. A fiatal Tolna megyei elnököt nemcsak a pártelnöki székért futott versenyben sikerült különböző módokon elgáncsolni, hanem végül a frakcióvezető-helyettesi posztot is elbukta. Képviselők szerint a frakcióban nagy munkát végző Harangozó helyzete tulajdonképpen azon nyomban megpecsételődött, amint Molnár Gyula egyértelművé tette, hogy Tóth Bertalant látná szívesen a képviselőcsoport élén. Cserébe kreáltak neki egy új pozíciót: rendészeti és korrupcióellenes ügyvivő lesz, bár arról még keveset tudni, ez mit is takar pontosan.

A két befutó: Tóth Bertalan és Molnár Gyula
A két befutó: Tóth Bertalan és Molnár Gyula
Veres Viktor / Népszabadság

Lukács Zoltán szintén egy újonnan kitalált szereppel vigasztalódhat, ugyanis ő sem újrázhatott sem alelnökként, sem frakcióvezető-helyettesként. Belőle a szervezetfejlesztési kabinet vezetője lesz. A frakcióülés után Molnár Gyula Lukács feladatának mondta, hogy találnia kell minden szavazókörbe egy MSZP-s delegáltat. Ezzel a tervvel Szanyi Tibor kampányolt, s úgy látszik az új elnöknek megtetszett az ötlet.

A frakció élén történt személycseréket Molnár Gyula gyors és példásan nyugodt folyamatként jellemezte. A kongresszus után tíz nappal lezavart tisztújítás valóban gyors volt, de hallottunk elégedetlen hangokat is nem csak a „vesztesektől". Több szocialistának sem tetszett, hogy előre eldöntötték, hogyan kell szavaznia az amúgy két éve még Mesterházy által összeállított frakciónak, az viszont igaz, hogy balhé nem lett a dologból.

Az új frakcióvezető azt ígérte, „kőkemény ellenzékiségre és alternatíva felmutatására" számíthatunk tőle. De Tóth Bertalan hozzátette, hogy mostanság nem a parlament a legmegfelelőbb terep erre, ami nem jelenti azt, hogy vezetése alatt pihenő üzemmódba kapcsolna a frakció.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.