Átszabná a KRESZ-t a fideszes képviselő

Senkinek nem kell újra vizsgáznia KRESZ-ből, még akkor sem, ha sikerül Bíró Márk képviselő terve, hogy autósbaráttá faragják a jogszabályokat. A mozgáskorlátozottak parkolóhelyét szentségként kezelnék.

Sokkal emberbarátabbá kellene tenni a közlekedési és a bírságolási szabályokat, a jelenlegi jogi környezet ugyanis nem éri el a célját. Nincs ebben semmi poltikai ügy, autósként tudom, hogy mi bosszantja az embereket, és ez ellen szeretnék tenni – mondta a Népszabadságnak Bíró Márk fideszes honatya, aki nem kevesebbet vett a fejébe, mint hogy emberszabásúra változtatja a közlekedés szabályait. – Tévhit, hogy a KRESZ-t akarjuk megváltoztatni, azt maximum finomhangolni lehet, a megfelelő átfutási idők mellett, ugyanakkor a közlekedés más jogszabályait meg lehet változtatni úgy, hogy az autósok érdekeit és a kulturáltabb közlekedési morált szolgálja – mondja a képviselő, aki kiemeli: senkinek nem kell újra vizsgáznia, még akkor sem, ha a tervét sikerre viszi. 

– Pusztán azt szeretnénk, ha a rendőrök visszakapnák a mérlegelési jogot egy szabálytalanság megítélésekor, s olyan szankcionálási gyakorlat alakulna ki, amely nem tesz tönkre családokat, s amely tényleg azt a célt szolgálja, hogy javuljon a közlekedési morál. Az ittas vezetést például ne toleráljuk, ám egy záróvonal átlépéséért, vagy egy egyébként nem veszélyes, de szabálytalan parkolásért ne kelljen vagyonokat fizetni – mondta a képviselő. 

Bíró Márk több szakértőt is meghívott az ezzel foglalkozó munkacsoportjába, mint ahogy civil kezdeményezéseket is. Ilyen Vujity Tvrtko tévés műsorvezető, aki mostanában igen aktívan ad ötleteket a honatyáknak. Előbb azt vetette fel, hogy ne lehessen dohányozni az autóban, amíg kiskorúval utazik a sofőr, ez a javaslat Lex Tvrtkóként vonult be a köztudatba. Ezt követően az az ötlet is hivatalos javaslattá kerekedett, hogy egy bűncselekmény elkövetője ne kérhessen pénzt az erről szóló nyilatkozataiért, hiszen evvel a bűncselekményből anyagi haszonra tesz szert. 

A TV2 műsorvezetője a Facebookon indította legújabb figyelemfelkeltő kampányát, "Ciki, ha itt parkolsz" címmel, amely arra hívja fel a figyelmet: az autósok nagyon nagy része mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül parkol olyan helyre, amely a mozgáskorlátozottaknak van fenntartva, mindezt ráadásul sokszor pusztán a kényelemért, máskor pedig hamis igazolvánnyal. Tvrtko szeretné, ha ezt úgy szankcionálná a törvény, hogy annak valóban legyen visszatartó ereje. Lehet, hogy ez lesz a harmadik Lex Tvrtko? Azt egyelőre nem tudni, mindenesetre a közlekedési szabályok emberszabásúságáért küzdő képviselő zászlajára tűzte a témát, és a Parlament elé szeretné vinni.

– Semmilyen jogalkotási kérdésbe nem akarok beleszólni, semmilyen szakértői észrevételem nem lesz az új KRESZ-szel kapcsolatban, ez a szakemberek dolga. Egyszerűen csak szeretném, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy nagyon sokszor semmibe veszik, és ezzel megalázzák mozgásukban korlátozott honfitársaink jogait azzal, hogy elfoglalják a parkolóhelyeiket – mondta az üggyel kapcsolatban a műsorvezető. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.