Egyes vendéglátásban utazó vállalkozók több százra teszik azoknak a cégek és befektetőknek a számát, amelyek kipróbálták a bulinegyedet mint üzleti lehetőséget. De ahogy az évek teltek, a Kazinczy utca és környéke is változott mint üzleti lehetőség.
– A kétezres évek elején egészen mást kínált a környék. Amikor az első romkocsmák létrejöttek, egy speciális szubkultúra igényét szolgálták ki, olyan szórakozóhelyre volt szükség, ahol bármi megtörténhetett. Mára azonban a mainstream szórakozás színhelye a Belváros, és a Kazinczy utca és a kiskörút között inkább a turisták igényeit szolgálják ki – mondja Popovits Dávid, aki maga is a korán ébredők közül való. Igaz, nem romkocsmába fektetett be, hanem évekkel a turistaboom előtt megalapította a város egyik első borbárját, a Doblót. Hitelesen tud mesélni a bulinegyedről mint üzletről, hiszen azóta a felső kategóriás étteremtől kezdve a gourmet szendvicsezőn át a klasszikus kocsmáig sok mindennel kísérletezett. Helyeinek többsége ma is működik, de ő egy ponton rendre kiszállt.
Ismerős történet, hogy egy befektetőcsoport kinézett egy helyet, mert jó bulinak tartotta a romkocsmázást, beletettek néhány tízmillió forintot, mondván, ez tuti üzlet, aztán „bennragadtak a buliban”. A legtöbb ilyen hely persze eltartja magát, sőt, a személyzetnek is kínál megélhetést, csak éppen a tulajdonos befektetését képtelen visszatermelni. – Nem olyan könnyű a forgatagban komoly pénzt csinálni. Kell hozzá szakmai tudás, jó ingatlan, működőképes koncepció, némi kreativitás és egy jó adag szerencse is. Na meg némi huszonegyedik század: akár a hazai, akár a külföldi közönségre lő egy hely, jól kell lavíroznia a közösségi médiában – véli Popovits. Aki hozzáteszi: azok a helyek tudnak hosszú távon is sikeresek maradni, amelyeknek jó a szelleme.
Igaza lehet, mert ha az ember végigsétál a turisták által leginkább kedvelt utcákban, akkor láthatja, hogy vannak helyek, melyek sosem újulnak meg, és mégis tömve vannak, s vannak házak, melyekbe sok pénzt tömtek a tulajdonosok, mégis mindig változik a hely, a név s az üzemeltető.