galéria megtekintése

Nem könnyű pénzt csinálni a bulinegyedben

1 komment


Varga G. Gábor

Egyes vendéglátásban utazó vállalkozók több százra teszik azoknak a cégek és befektetőknek a számát, amelyek kipróbálták a bulinegyedet mint üzleti lehetőséget. De ahogy az évek teltek, a Kazinczy utca és környéke is változott mint üzleti lehetőség.

– A kétezres évek elején egészen mást kínált a környék. Amikor az első romkocsmák létrejöttek, egy speciális szubkultúra igényét szolgálták ki, olyan szórakozóhelyre volt szükség, ahol bármi megtörténhetett. Mára azonban a mainstream szórakozás színhelye a Belváros, és a Kazinczy utca és a kiskörút között inkább a turisták igényeit szolgálják ki – mondja Popovits Dávid, aki maga is a korán ébredők közül való. Igaz, nem romkocsmába fektetett be, hanem évekkel a turistaboom előtt megalapította a város egyik első borbárját, a Doblót. Hitelesen tud mesélni a bulinegyedről mint üzletről, hiszen azóta a felső kategóriás étteremtől kezdve a gourmet szendvicsezőn át a klasszikus kocsmáig sok mindennel kísérletezett. Helyeinek többsége ma is működik, de ő egy ponton rendre kiszállt.

Ismerős történet, hogy egy befektetőcsoport kinézett egy helyet, mert jó bulinak tartotta a romkocsmázást, beletettek néhány tízmillió forintot, mondván, ez tuti üzlet, aztán „bennragadtak a buliban”. A legtöbb ilyen hely persze eltartja magát, sőt, a személyzetnek is kínál megélhetést, csak éppen a tulajdonos befektetését képtelen visszatermelni. – Nem olyan könnyű a forgatagban komoly pénzt csinálni. Kell hozzá szakmai tudás, jó ingatlan, működőképes koncepció, némi kreativitás és egy jó adag szerencse is. Na meg némi huszonegyedik század: akár a hazai, akár a külföldi közönségre lő egy hely, jól kell lavíroznia a közösségi médiában – véli Popovits. Aki hozzáteszi: azok a helyek tudnak hosszú távon is sikeresek maradni, amelyeknek jó a szelleme.

Igaza lehet, mert ha az ember végigsétál a turisták által leginkább kedvelt utcákban, akkor láthatja, hogy vannak helyek, melyek sosem újulnak meg, és mégis tömve vannak, s vannak házak, melyekbe sok pénzt tömtek a tulajdonosok, mégis mindig változik a hely, a név s az üzemeltető.

 
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Kazinczy utcai Mika Tivadar mulató például egy jó ideje fix pontja a környéknek, a vele szemben felépült kockaházban azonban ma már a harmadik szórakozóhely működik.

Két sarokra innen a romkocsma műfaj hazai úttörője, a Szimpla vonzza a turistákat. A túlzás nélkül világhírű egység alapítója, Ábel egy szelíd fellépésű, innovatív, értelmiségi fiatalember, aki arra is odafigyel, hogy a kocsmája a helyieknek is adjon értéket. Hétvégenként termelői piacot szerveznek, a romkocsma különböző helyiségeit pedig kulturális produkcióknak kínálják fel.

Tradicionális minőségi vendéglátós család sarja Zsidai Zoltán Roy, aki jó pár éve vette rá a családot arra, hogy a budai Várnegyedből kitekintve tegyenek egy próbát Pesten, az akkor még éppen éledő Gozsdu-udvarban. Kemény munkával és nem kis befektetéssel nyílt meg a Spíler, amely annyira bejött, hogy vele szemben egy keleties stílust idéző bisztrót is nyitottak Spíler Shanghai néven néhány évvel később. Zsidaiéknak és guzsdu-béli szembeszomszédjuknak, a Café Vian tulajdonosainak elévülhetetlen érdemeik vannak abban, hogy az elfuserált ingatlanfejlesztésnek indult udvarba beköltözött az élet. A Spíler tulajdonosa szerint hittel, jó ­koncepcióval és konzekvens szemlélettel egy hely hosszú távon sikeres lehet. De a minőségi szintből nem szabad engedni és kapzsinak sem szabad lenni.

Kivétel nélkül minden vállalkozói csoport megjegyzi azonban, hogy a bulinegyed vállalkozásainak jövője, épp a belendülő ingatlanpiac miatt, minden esetben bizonytalan. Egy belvárosi romos ingatlannak ugyanis csak átmenetileg lehet adekvát hasznosítási lehetősége a szezonális romkocsma.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.