Átlátszó.hu: Offshore cégek élősködtek az újpesti futballklubon

Az Átlátszó megszerezte annak a NAV vizsgálatnak az anyagát, amelyet az adóhatóság az Újpest Football Club Kft. ügyében folytatott le 2012-ben. A NAV arra a következtetésre jutott a kiszivárogtató portál csütörtöki cikke szerint, hogy egy szűk üzleti kör offshore cégekből álló hálózatot hozott létre az Újpest körül, akik színlelt szerződések, fiktív számlák, áfacsalás és más bűncselekmények révén szívták ki a pénzt az állam és az önkormányzat által támogatott sportszervezetből.

A NAV-vizsgálat megállapította, hogy vizsgált, 2008-2010-es időszakban az Újpest FC Kft tulajdonosai a következő társaságok voltak: TÁLIÓ-2001 Kft., Sprite International, Iceinvest Kft., Evore Invest Kft., NTS Szálloda Kft., City Budapest Kft. Az adóhatóság megvizsgálta ezen cégek tulajdonosait is, és kiderült, hogy ciprusi és Seychelles-szigeteki offshore cégek tulajdonában álltak. Ezek az offshore cégek egy székhelyre bejegyzett társaságok, azonos ügyvezető körű és azonos székhelyű társaságokban rendelkeztek tulajdonrésszel, ugyanazoknál a bankoknál vezették a bankszámláikat.

A bankszámlák felett olyan magánszemélyek rendelkeztek, akik az Újpest FC Kft. és a vele gazdasági kapcsolatban álló cégeknél is szerepet játszottak, többek között Kukorelli Tibor, Csehi István, Dr. Budai Ildikó, Dr. Kovács Péter. Ezek a cégek egymás között teljesítettek utalásokat, nem volt más üzleti partnerük az Újpest FC Kft., vagy ezen magánszemélyek érdekeltségében lévő cégeken kívül. Ezek a társaságok pedig alkalmanként az Újpest FC Kft. tulajdonosaként említett Tolnai Sándor, és felesége Pféger Réka magánkiadásait is finanszírozták. Az utalások láncolatának vizsgálata során a NAV megállapította, hogy szervezetten létrehozott pénzmozgási láncolat volt, melynek valós célja a pénz forrásának az elrejtése.

Az egyik cég bevonását - management szolgáltatásra, közvetítésre - például a jelentés szerint "az adóelkerülésen kívül semmi sem indokolta, a szerződések színleltek voltak".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.