galéria megtekintése

Falus bemutatkozott, Gyurcsány álmodott

12 komment


Bita Dániel
NOL

Horváth Csaba beállt Falus Ferenc mögé, aki bemutatkozott, Gyurcsány Ferenc pedig kihasználta az alkalmat, hogy a másik két baloldali pártból jövő vendégei jelenlétében reklámozhatja ötletét, az egységes Demokrata Pártot.

NOL

Másodszor tartott ellenállásnapot szombaton a Demokratikus Koalíció. Az első alkalommal, még júliusban igazán elszánt hívek egy kicsit megverték a Pásztor Albert miskolci jelölése ellen tiltakozó krétakörös Gulyás Mártont, most viszont senki nem bántott senkit, igazán békés összejövetel volt az Egyetem téren. A Károlyi Mihályról frappánsan Károlyira átnevezett utca egyik boltosa arra panaszkodott, hogy tavasszal még volt valami forgalomnövelő hatása a DK ugyanott tartott rendezvényének, most semmi, de a jogi kar épülete előtti tér azért úgy ahogy megtelt.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője kezdett, méghozzá azzal a régi igazsággal, hogy – így vagy úgy – minden repülő lejön egyszer. Egy héttel a bukása előtt Kadhafi és Ceausescu sem sejtette, hogy az lesz a végük, ami – idézte fel, de megnyugtatásul hozzátette: a politika világán kívül semmit rosszat nem kíván Orbán Viktornak.

 

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármesteri ambícióktól megfosztott közgyűlési listavezetője viszont már Budapestről beszélt: arról, hogy legyen odafigyelő, tiszta és biztonságos. És Orbán ellenzékének legerősebb bástyája. Azt is mondta, hogy a fővárosiak a naponta befizetett 18 milliárd forint adójukért igazán megérdemlik, hogy negyvenévente ne kelljen könyörögniük egy metrófelújításért, a város napi működtetéséhez szükséges pénzért, és azért, hogy ne építsék be a még megmaradt városi zöldterületeket.

NOL

Elmondta, hogy támogatja Falus Ferencet, ami az ismert előzmények után szép tőle (korábban tiszteletre méltó nyugdíjas köztisztviselőnek nevezte, csekély esélyekkel), és hozzátette, könnyű dolga van, mert az MSZP programja most már Falusé is.

„Engedjék meg, hogy bemutatkozzam" – indított Falus Ferenc. El is mondta, hogy tüdőgyógyász, 62 éve szinte megszakítás nélkül ugyanott, a János kórház közelében lakik, a pasaréti Vasas-pályán telt a gyerekkora, a Rákóczi gimnáziumba járt, aztán mentőzött a Csörsz utcai bázison, tanított, kórházigazgató lett, tisztifőorvosként sokan ismerhetik. Az elmúlt években azért dolgozott – utalt a Bajnai Gordon alapítványánál végzett munkára –, hogy a kormány ne szóljon bele az emberek életébe, ne fenyegesse őket. Mert ez kóros, ő pedig gyógyítani, segíteni akar.

Szidta kicsit Tarlós Istvánt, amiért főpolgármesterként csak a kormány bábja, végrehajtja a parancsokat, és közben konfliktusokat színlel a kormányzattal. Mégis csak azért épül múzeumi negyed a Városligetben, hogy a kormányfő felköltözhessen a királyi várba.

Falus – aki orvos volt, nem matematikus, így fordulhat elő, hogy az immáron ötéves önkormányzati ciklus szerinte ötven százalékkal hosszabb a négyévesnél – azt mondta, a biztonság és az egészséges fejlődés megteremtését tartaná feladatának, és garantálná az átláthatóságot, a közügyek tisztaságát. Azt ígérte, együtt dönt majd a fővárosiakkal, mert hisz a liberális demokráciában. Szerinte ha megtörik a Fidesz hatalma, akkor mindenki fellélegezhet, vidámabb lesz a város, sőt a virágok illatát is jobban fogjuk érezni.

Gyurcsány Ferencet a DK szóvivője azzal hívta a színpadra, hogy ő volt az utolsó, aki legyőzte Orbánt, és remélhetőleg újra le fogja. Ez helyre is tette, milyen rendezvényen vagyunk, de nem hagyott kétséget az sem, hogy a volt kormányfő nagyobb tapsot kapott mindenki másnál.

NOL

„Álmodtam egy világot" – fogott beszédéhez az Eddát megidézve a pártelnök. Leegyszerűsítve: az álom a szabadság volt, de egyre inkább úgy tűnik, hogy álom marad, és küzdeni kell, hogy ne így legyen. Hogy egyenesen válaszolhasson mindenki, amikor a gyerek megkérdi: „Mondd, papa, mama, te mit tettél akkor, amikor jött az önkény?" Gyurcsány tanácsa, hogy senki ne akarjon alámerülni, bekkelni, mert abból nem lesz győzelem. Szerinte az ellenállás nem lehetőség, hanem kötelesség a demokratáknak, mert meg kell őrizni mindazt, amire egy polgári demokrácia épülhet.

A DK elnöke teljes repertoárját bemutatta színpadi produkciója során, nem hiába javasolt korábban egy rendezőt, Balázsovits Lajost főpolgármesternek. Üzent a most 18 éveseknek („merjetek ne hinni a Sátánnak, drága gyermekeim!"), legyenek büszkék, de ne higgyék el, hogy a magyarok jobbak vagy rosszabbak más népeknél, ne masírozzanak, ne gyűlöljenek. Üzent a tanároknak, hogy merjenek kikacsintani, mert most is ezt kell tenni, ahogy a Kádár-rendszerben, ugyanis más a hivatalos tananyag, ideológia és más a valóság. De üzent a bíróknak is, hogy őrizzék meg tisztességüket, hiába támadják őket. Budapestről nem sok szó esett.

Beszélt aztán Orbán víziójáról, amely szerinte a vérségi alapú nemzetállam, és arról, hogy a kormány elfogadhatatlan módon mentegeti az orosz agressziót, „de mi nem akarunk hullarablók lenni". A nagy Orbán-Simicska-háborúról azt mondta: az oligarchák csak féltik a koncot, hogy amit raboltak, elveszíthetik, a zsebüket óvják, nem az országot.

Gyurcsány szerint az ellenzék az önkormányzati választáson megrepesztheti az önkény szilárdnak hitt burkát, aztán később majd összetöri. A végére maradt a fő üzenet: az összefogás, az egységes párt. Ami nem azért kell, mert nem bízik a Demokratikus Koalícióban (bízik), hanem mert ez adja a siker reményét.

„Kit érdekelnek a pártok? A pártembereket. De mi nem vagyunk pártemberek" – mondta a pártelnök, aki szerint „a demokrácia minden, a párt semmi". „Veletek vagy nélkületek. Egyesülni fogunk, ha prüszköltök is tőle" – üzente végezetül azoknak, akik – mint mondta – olvashatatlan cikkeket írnak arról, hogy miért nem kell egy táborba sorolnia az ellenzéknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.