Átláthatósági mellény

Korrupcióellenes törvénycsomag benyújtásáról döntött veszprémi ülésén az MSZP-frakció. Három indítványt már a parlamenti szezonkezdésre benyújt a képviselőcsoport. Az egyik rendszeres beszámolási kötelezettséget írna elő a kormányhivatalok – köztük az adóhatóság – vezetőinek. A félévenkénti beszámolókat nyilvánosságra hoznák.

Az áfacsalási és a kitiltási ügyből okulva, amikor Vida Ildikó, a NAV elnöke közölte, személyesen fogja vezetni a vizsgálatot, a szocialisták miniszteri feladattá tennék a vizsgálódást a hasonlóan gyanús esetekben, annak eredményéről pedig tájékoztatni kellene az Országgyűlés illetékes bizottságát. Egy másik törvényjavaslat nyilvánossá tenné az európai uniós támogatások, valamint a nemzeti vagyon hasznosítására – így az állami földügyletekre, koncessziók kiosztására, közbeszerzésekre – vonatkozó eljárásokat.

A nyertes és a vesztes pályázatokat, illetve a részletes értékeléseket is közzé kellene tenni, ellenkező esetben a pályázat érvénytelen, a szerződés nem köthető meg, végső soron pedig – akár visszamenőleg – semmis lenne. Ez vonatkozna a látványcsapatsportok támogatását célzó adókedvezményre is, így a szakszövetségek gazdálkodásával összefüggő adatok ismét közérdekből nyilvánossá válnának.

A harmadik javaslat a politikusi álláshalmozást korlátozná: országgyűlési képviselő nem lehetne kormánybiztos, miniszterelnöki vagy miniszteri biztos. Ezenkívül kötelezően nyilvánosságra hoznák az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát is.

Az MSZP a kampány- és a pártfinanszírozási szabályok módosításán is dolgozik – mondta lapunknak Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes. Egyik céljuk a költségvetési támogatás lenyúlására szerveződő kamupártok kiszűrése. Előírnák, hogy nemcsak a gyengén szereplő egyéni jelölteknek, hanem a szavazatok fél százalékánál kevesebbet szerző pártoknak is vissza kell fizetniük az állami apanázst.

Az óriásplakátokat sorszámoznák, így ellenőrizhetővé válna, hogy valóban kihelyezték-e őket. Volt ugyanis olyan kamupárt, amely 150 millió forintot könyvelt el erre a célra, de plakátjaival nem lehetett találkozni. Amerikai mintára kötelezővé tennék, hogy a pártok egyikét – például hirdetésekkel – támogató szervezetek regisztrálják magukat, és elszámoljanak kiadásaikkal. Ezzel a Civil Összefogás Fórum és más kormányközeli álcivil szervezetek kampányolását szorítanák vissza, a többi között úgy, hogy nem vehetnének részt a kampányban ellenőrizhetetlen forrásból gazdálkodó vagy közpénzből részesülő szervezetek.

Indul az offenzíva

Veszprémben kampányol ma Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője.

Az olasz politikus az MSZP és a DK brüsszeli delegációjának meghívására érkezett. Előbb Gyurcsány Ferenccel tart közös sajtótájékoztatót, majd felszólal az MSZP választmányi ülésén, végül Veszprémben találkozik Kész Zoltánnal, a baloldal által támogatott független képviselőjelölttel.

A kétharmados kormánytöbbség lebontása mellett elköteleződő Pittella látogatása csak a kezdete a szocialisták diplomáciai offenzívájának.

Még az Európai Szocialisták Pártjának júniusi kongresszusa előtt, tavasszal Budapestre érkezhet Martin Schulz, az EP német szociáldemokrata elnöke is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.