galéria megtekintése

Áthidalható a digitális szakadék

0 komment

Munkatársunktól

Fontos állomásához érkezett a Vodafone Digitális Iskola Program, amelynek célja a digitális oktatás fejlesztése és a hátrányos helyzetű gyerekek felemelése, tudásuk fejlesztése. A táblagépek átadása kapcsán Pécs egyik általános iskolájában a mobilkommunikációs szolgáltató vállalat bejelentette: partnereivel együtt a program kiszélesítése mellett döntött.

Az eredeti elképzelés szerint a program a Vodafone által adományozott 1200 táblagépre, több mint ötszáz pedagógus részvételével húsz iskolára, 4700 diákra terjedt volna ki. A megvalósítás januárban meg is kezdődött: a kiválasztott, az ország különböző pontjain lévő általános iskolákban egymás után vehették a gyerekek kezükbe az új táblagépeket, amelyek használatával a tanórák hatékonyabbá, élményekben gazdagabbá, a tanulmányi eredményeik pedig jobbá válhatnak. A sikeres indulás láttán döntött úgy a vállalat, hogy a kört további öt iskolával bővíti, így 690 pedagógus irányításával több mint 6400 nebuló részesülhet a korszerű, immár 1300 eszköz előnyeit hasznosító oktatásban.

Két pécsi általános iskola diákjai összesen hetvenegy tabletet vehettek használatba
Két pécsi általános iskola diákjai összesen hetvenegy tabletet vehettek használatba

A részt vevő iskolákat rendkívüli nyitottság és befogadó szellem jellemzi: tanulóik között sok a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, illetve a sajátos nevelési igényű gyermek. Beválasztásuk a digitálisiskola-programba szándékos volt, mert kifejezett cél a digitális tudás fejlesztésén kívül az eltérő igényű és anyagi hátterű gyerekek együttes nevelése, eredményeik javítása is.

 

Ezt támogatja az iskolák egy részé­ben alkalmazott Komplex Instrukciós Program, a KIP is, amelyet az amerikai Stanford Egyetem fejlesztett ki, és nálunk 2001-ben elsőként a hejőkeresztúri általános iskola vezetett be (emiatt hejőkeresztúri modellként is ismert). A modell a csoportmunkára épül, és az abban részt vevő, különböző képességű tanulók mindegyikének sikerélményt hoz. Mégpedig azért, mert mindenki jó valamiben – a hátrányok lefaragására törekvő módszer ezt aknázza ki. Jelenleg húsz általános és négy középiskolában valósul meg Magyarországon, nyolcban a Vodafone speciális, digitális ismereteket bővítő programja jóvoltából.

A mobilkommunikációs vállalat nem csupán eszközökkel támogatja a digitális tudás elterjedését, azt ingyenes internet-hozzáféréssel is segíti. Aktív szerepet vállal a lebonyolításban is: önkéntesei részt vesznek a tanárok képzésében, hogy a tanítás és a tanulás mindenki számára valódi élményt jelentsen, és a gyerekek megalapozott, elmélyült ismeretekre tegyenek szert, hátrányaiktól, anyagi hátterüktől függetlenül. A távolabbi cél a továbbtanulás, majd a munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedés.

A cikk a Népszabadság Jótett-oldalán jelent meg. Az oldal támogatója a Telenor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.