Átadták a központi játszóteret Kispesten

Ma délután adják át Kispest központi játszóterét, melyet háromnegyed év alatt két ütemben, mintegy kétszázmillió forintért épített meg a XIX. kerület.

A Nagy Sándor utcában ezekben az órákban adja át Gajda Péter polgármester Kispest központi játszótérét, amely a most befejeződött második ütemmel válik teljessé. A zöldtér-együttes az összes korosztály számára kellemes, egészséges kikapcsolódásra ad lehetőséget. A mostani ütemben elkészült a fitnesz- és futópálya, nyolc kültéri erősítő-berendezéssel és sporteszközzel. A pályán információs pont tájékoztat arról, hogy melyik eszközt mire lehet használni. A meglévő területre díszfákat telepítettek, 14 fémvázas padot helyeztek ki az utak mentén, és felújították a földben levő öntözőhálózatot is. A park körül összesen mintegy 860 cserjét ültettek el. Kutyát sétáltatni a sövényen kívül lehet majd, a területre kutyapiszok-gyűjtő edényeket is kihelyeztek.

Az idei munkák mintegy 110 millió forintba kerültek, míg az első ütemé százmillióba, a modern, XXI. századi parklétesítményt a XIX. kerület saját forrásból valósította meg. Ez utóbbi hivatalos átadása egyébként március végén volt, jóllehet már tavaly év végén birtokba vehették a helyiek. Mint arról annak idején beszámoltunk, a gyerekek kalandjátszótere és sportpályája a Nagysándor utca és a Petőfi utca közötti részen található. A központi játszótér lényegében két egymás mellett található, egybefüggő köztér.

A helyi térfigyelő-program keretében a központi játszótérre helyezték ki Kispest 25-ik kameráját. Az önkormányzat folytatja a műfüves focipálya-építési projektjét is, a központi játszótéren található a második pályája. Az első az Eötvös iskolában épült, és lesznek pályák a Vass és a Bolyai iskolákban, valamint a Kós Károly téren. A kerületi játszótér-felújítási program része a nagy kispesti közterek felújítását célzó Zászlóshajó projektnek.

A Nagysándor utca és a Petőfi utca közötti központi játszótér átépítése tavaly októberben kezdődött: összesen több mint 1200 négyzetméternyi területet érintett. A domb tövében 525 négyzetméteres műfüves focipálya épült, a pályát négy méter magas – a kapuknál kétméteres hálóval kiegészített – hangtompító kerítésrendszer veszi körül.

A 716 négyzetméteres kalandjátszótér egészen 12 éves korig nyújt kikapcsolódást: az ütéscsillapító burkolaton 18 vandálbiztos játék várja a gyerekeket. Ezek színei a játékokhoz igazodva stilizált tavat (kék), szigetet (barna) és szárazföldet (zöld) mintáznak. A kicsik terén csúszda, bölcsőüléses lengőhinta, rugósjátékok, homokozó, mászóháló, a nagyok részén csúszdás-mászókás várfal, süllyedő hajó, rugós kalózhajó, kilátótorony, indián totemoszlop és sátor, vasútállomás, mozdony vagonnal, körforgó, rugósjátékok, lombosfa-mászóka van. Ezeken kívül padokat és hulladékgyűjtőket is kihelyeztek a bekerített játszótérre.

A most befejezett második ütemében a 12 év felettiek játszótere épült meg, a felnőtteknek pedig torna- és fitneszpálya készült. A csak pihenni vágyóknak sétányt és virágágyásokat alakítottak ki. A szánkódomb sportpálya felőli oldalán, a domb lejtőjének takarásában ingyenesen használható nyilvános mosdót is építettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.