Ároktői banda: ketten már soha nem jönnek ki a börtönből

Helybenhagyta pénteken Szegeden a Fővárosi Ítélőtábla az ároktői banda Fővárosi Törvényszéken kapott büntetéseit – köztük két tényleges életfogytiglant. Az ítélet jogerős.
Jogszépészeti beavatkozásokat végzett Mezőlaki Erik tanácsa a Fővárosi Törvényszék idén januárban született első fokú ítéletén, de a büntetési tételeket nem változtatta meg. R. Elemér elsőrendű, és R. Henrik harmadrendű vádlott tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, a másodrendű M. István nem tényleges életfogytiglant – legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadságra. A negyedrendű ifj. R. Elemér 8 év, az ötödrendű R. András 20 év, a hatodrendű K. András 10 év fegyházbüntetést kapott.

A vádlottak idős emberek lakásába hatoltak be, arcukat maszkkal eltakarták, a sértetteket brutálisan bántalmazták, összekötözték, értékeik átadására kényszerítették. Két sértett a bántalmazásba belehalt, többen könnyebb, vagy súlyosabb sérüléseket szenvedtek. A bűncselekményekben részt vett további két elkövető is, akiknek személyére a nyomozás nem tudott fényt deríteni. Emberölés, rablás, súlyos testi sértés, továbbá mindezek kísérleti, illetve bűnsegédi megvalósítása, személyi szabadság korlátozása volt a vád.

Mezőlaki tanácsa több ponton változtatott az elsőfokú ítélet megállapításain. Felmentette például az állatkínzás vádja alól azt a két vádlottat, akik megöltek egy kis termetű kutyát, illetve egy rikoltozó kakadut, mert nem lehetett kideríteni, hogy a többi vádlott is részt vett-e a jószágok bántalmazásában. Egy rendbelivel több rablást állapított meg, mivel az egyik megkötözött idős hölgy ujjáról lehúzott gyűrűk a sértett magánvagyonához, és nem a házastársi közös vagyonhoz tartoztak. A személyi szabadság korlátozása alól viszont egy esetben felmentették a vádlottakat, mivel csak a kezét kötözték össze a sértettnek, járni azonban tudott. Azt a deliktumot, amikor kiverték az egyik áldozat szemfogát, súlyos testi sértésből maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértéssé minősítették át.

Az is jogtörténeti ritkaság, hogy a Szegedi Ítélőtábla büntetőtanácsa kirendelés folytán a Fővárosi Ítélőtábla tanácsaként járt el. A másodfokú bíróság az ítélet indoklásában egyetlen szót sem ejtett arról a védői indítványról, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, hogy az megállapítsa, nem embertelen büntetés-e a tényleges életfogytiglan. Az ítélet jogerős.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.