„Európai államban köztéri szobor nem hirdetheti Hóman emlékét”

Mi, az őszinte nemzeti emlékezet felébresztésében érdekelt magyar polgárok szimbolikusan elfoglaltuk azt a helyet, ahova a városi önkormányzat 2015. december végén a Horthy-rendszer kirekesztő törvénykezéséért súlyosan felelős Hóman Bálint szobrát akarja felállítani – írták Székesfehérvár polgármesterének címzett nyílt levelükben a tájékoztató kampányt és jövő hétfőre csendes tiltakozó demonstrációt szervezők.

A Hóman-szobor ellen tiltakozók egyúttal tájékoztató kampányba kezdtek a város nyilvános terein, hogy a helyi közvélemény jobban megismerje a tiltakozó demonstráció okát, Hóman Bálint történelmi szerepét, aki miniszterként ugyan sokat tett hajdan az oktatásügy fejlesztéséért, és történészként is eredményes volt, de – mint írják – „egy magát demokratikusnak tekintő európai államban köztéri szobor nem hirdetheti egy olyan politikus emlékét, aki kezdeményező szerepet vállalt a magyar zsidókat súlyosan diszkrimináló törvények megalkotásában, vagyis tevőlegesen hozzájárult hatszázezer honfitársunk tragédiájához."

A székesfehérvári akció során a hétvégén felállították a tervezett szobor árnyékképét, kérve, hogy az installációt kegyeleti megnyilvánulásnak, szabad vélemény-nyilvánításnak tekintse a város vezetősége, és ne távolíttassa el. A fehérvári demonstráció bevallottan folytatása és kiterjesztése a budapesti Eleven Emlékmű és a SzabadságSzínpad békés, civil tiltakozásának.

December 7-én este csendes tiltakozást, majd moderált beszélgetést szerveznek a Hóman-kérdésről, illetve a nemzeti emlékezet problémáiról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.