Korrupciós botrány: Árnyék-adóhivatalt működtetett a bűnbanda

Egyelőre 42 gyanúsítottja van annak a bűncselekmény-sorozatnak, amelyben 15 adóhivatali dolgozó is érintett. Két év fél éven át a bűnszervezet valóságos árnyék-adóhivatalt működtetett Fejér megyében: a megvesztegetett köztisztviselők a különböző adóhatósági eljárásokat alkalmanként 200-300 ezer forint kenőpénz fejében a „megrendelő” igényei szerint befolyásolták.

A Központi Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozócsoport – amelyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság (FMRFK) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) biztonsági főosztályának munkatársai is helyet kaptak – tavaly június óta dolgoztak az ügyön, amelynek utolsó lépéseként csütörtökön összehangolt akció keretében 9 személynél 13 helyszínen tartottak házkutatást, egyúttal hét személyt gyanúsítottak meg minősített vesztegetéssel, valamint befolyással üzérkedéssel. Négy főt – köztük három NAV-alkalmazottat - őrizetbe vettek.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a házkutatások során lefoglalt dokumentumok igazolták a nyomozók gyanúját, az őrizetbe vett személyek közül ugyan többen is megtagadták a vallomástételt, illetve panaszt tettek a gyanúsítás ellen, ám voltak, akik feltáró jellegű beismerő vallomást tettek. A nyomozás során korábban már kétszer került sor őrizetbevételekre, házkutatásokra és gyanúsításokra. A csütörtöki akcióval együtt jelenleg 42 személyt gyanúsítanak, de csak egyikük – a bűnbanda feje – van előzetes letartóztatásban.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A bűncselekmény-sorozat kitervelője és vezetője egy korábbi adóhivatali dolgozó volt, aki miután távozott a szervezettől, 2008 januárjától – egykori személyes kapcsolatait felhasználva – valóságos kerítőként közvetített a Fejér megyei vállalkozók és a hivatali dolgozók között. Szelle László, az FMRFK gazdaságvédelmi osztályának nyomozója elmondta, a kenőpénzeket a bűnbanda feje továbbította az adóhatósági alkalmazottak és az ügyfelek között.

A „megrendelők” a legkülönbözőbb adóhatósági eljárások befolyásolását „vásárolták meg” alkalmanként 200-300 ezer forinttal. Előfordult ennél nagyobb összegű – egymillió forintot is meghaladó - jutalmazás is, sőt néhányan értékes ajándékokkal kedveskedtek az adóhivatal munkatársainak. A fehérvári központú regionális szervezetből 15 NAV-dolgozót – köztük négy osztályvezetőt - szerveztek be.

Akadt olyan vállalkozó, aki az „extra prémiummal” fizetési könnyítést harcolt ki a cégének, mások az illetékkiszabásnál kaptak kedvezményeket, de külön tarifája volt az adóbírságok fű alatti mérséklésének vagy az adóellenőrzések elkerülésének is. Külön szolgáltatásnak számított, hogy miközben saját cégüket megvédhették az adóhatósági eljárásoktól, addig a konkurens vállalkozásokra viszont rászabadíthatták az adóhivatalt.

A bűnszervezet a két és fél éves tevékenysége során több mint 100 millió forinttal károsította meg az államot, a megvesztegetett adóhivatali dolgozók pedig összesen több mint tízmillió forintot fogadtak el kenőpénzként.

Burillák Attila, a NAV szóvivője elhatárolódott az egykori kollégái által elkövetett cselekményektől (a gyanúsítottak már nem dolgoznak az adóhivatalnál), egyúttal közölte, a jövőben igyekeznek megelőzni a hasonló eseteket. Példaként megemlítette, hogy ma már a NAV-hoz jelentkezőket pszichológiai vizsgálatnak vetik alá, és eddig minden tizedik próbálkozó fennakadt a szűrőn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.