Demján saját zsebből fizet

Budapest főkapitánya a BRFK Kiemelt Ügyek Főosztályát jelölte ki a nyomozásra az Arcadom Zrt. kishitelezőinek csalás gyanújával tett feljelentése ügyében. Demján Sándor eközben saját zsebből kártalanítja az Arcadom alvállalkozóit tőkekövetelésük 70 százalékáig.

Az Euroinvest vagyonkezelőjének, az Arcadom Zrt. kishitelezőinek kártalanítása ügyében tartott sajtótájékoztatóján jelentették be: Demján Sándor az érdekeltségébe tartozó, ma már felszámolás alatt álló Arcadom Zrt. beszállítóinak a tőkekövetelésük 70 százalékát saját magánvagyonából kifizeti.

Nem derült ki, hogy miért vártak a program meghirdetésével addig, amikor is a ki nem fizetett alvállalkozók tüntetni kezdtek
Nem derült ki, hogy miért vártak a program meghirdetésével addig, amikor is a ki nem fizetett alvállalkozók tüntetni kezdtek
Bócsi Krisztián / Népszabadság/archív

Az első húsz alvállalkozó szerdán már meg is kapta azt a felhívást, mely szerint, ha csatlakozni kíván a programhoz, szerződésének, teljesítésigazolásának és számlájának másolatát juttassa el a tranzakció lebonyolításával megbízott céghez. A fennmaradó 30 százalékos részt - reményeik szerint - a felszámolásból befolyó bevételből rendezik majd. Kitérő választ adtak ugyanakkor arra a kérdésre, hogy ha az Arcadom felszámolásából nem folyik be annyi pénz, amennyi a hitelezők maradéktalan kifizetéséhez szükséges, újra a zsebébe nyúl-e Demján Sándor.

Igaz, az sem derült ki, hogy miért vártak a program meghirdetésével addig, amikor is a ki nem fizetett alvállalkozók tüntetni kezdtek, majd – mint azt szombati számunkban megírtuk – néhányan büntetőfeljelentést tettek elmaradt járandóságaik miatt. Az Euroinvest vagyonkezelője azt hangsúlyozta: a magyar gazdaságban példa nélküli, hogy egy tulajdonos a csőd szélére jutott cégét tovább finanszírozza, majd amikor felszámolás alá kerül, a magánvagyonából rendezi annak tartozásait.

Demján Sándor elhatározása mégis némi rossz érzést kelt az Arcadom azon alvállalkozóiban, akiknek évekkel ezelőtt, miután hibátlanul teljesítették a szerződéses kötelezettségüket, a cég azt ajánlotta: elégedjenek meg az eredetileg megállapodott összeg 70 százalékával, különben leshetik, hogy mikor kapják meg a pénzüket. Bár az Euroinvest vagyonkezelője szerint ilyen nem történhetett meg, az elmúlt években számos vállalkozó beszélt erről a sajtóban, és szinte mind ugyanezt a fordulatot használta. A három alvállalkozó feljelentésének is éppen az volt a célja, hogy a rendőrség büntetőeljárás keretében tisztázza, mennyire megalapozott az a gyanújuk, hogy az Arcadom eleve „áron alul vállalt el” bizonyos munkákat, s a megvalósításhoz hiányzó összeget, vagy annak egy részét úgy teremtette elő, hogy nem fizette ki az alvállalkozóit. A XI. kerületi kapitányságon csalás vétsége gyanújával indult eljárást Budapest főkapitányának döntése alapján áttették a BRFK Kiemelt Ügyek Főosztályára.

A sajtótájékoztatón keményen támadták lapunkat, amiért az Euroinvest szerint azt írtuk, hogy az Arcadom milliárdokkal tartozik mikro- és kisvállalkozó alvállalkozóinak. Lapunk nem ezt írta, hanem azt, hogy a felszámoló kimutatása szerint az Arcadom 200 hitelezője 17 milliárdot követel a cégtől. Az érintettek többsége egykori alvállalkozó, mikro- és kisvállalkozás. Bár a pontos adatokat csak a felszámoló hozhatja nyilvánosságra, az Euroinvest vagyonkezelője ugyanazokat a számokat közölte, mint lapunk. Mintegy 17 milliárdot követelnek hitelezői az Arcadomtól, amelyből tízet nem vitatnak. A cég szerint azonban a mikro- és kisvállalkozóknak – akik szerintük csak mintegy 120-an lehetnek, „vagy kicsit többen” – csak 340 millió forinttal, de legfeljebb félmilliárddal tartoznak. Ennek az összegnek a 70 százalékát fizeti most majd ki Demján azoknak, akik ezt kérik. Az elismert követelés nagyobbik részével az Arcadom saját tulajdonosainak és leányvállalatainak tartozik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.