galéria megtekintése

Hatvanmilliót kaszált saját városán a kitiltós képviselő cége

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 26. számában
jelent meg.


Doros Judit, Eger
Népszabadság

Petíció kering az egri közösségi portálokon: elégedetlen polgárok száműznék a közéletből Orosz Ibolya kormánypárti önkormányzati képviselőt, akinek a cége évek óta bérbe ad egy csarnokot egy városi cégnek. A városháza szerint szó sincs összeférhetetlenségről.

„Minden szentnek maga felé hajlik a keze, de az egri KDNP-s Orosz Ibolyának még jobban. Nem elég, hogy sajátjaként irányította a város kulturális intézményeit, és letiltatta Székhelyi József egri fellépését, nem elég, hogy négyzetméterenként szerzi meg a Szépasszonyvölgy területét, most még a költségvetési és gazdálkodási bizottság elnökeként is kiutal a cégének több milliót. Ha úgy érzi ön is, hogy ez már sok, és a képviselőnek távoznia kell, akkor írja alá ezt a petíciót!” – ez a szó szerint idézett felhívás kering január eleje óta az egri közösségi portálokon.

Első pillantásra nem is látszik, hogy kis szerencsével milyen értékes is lehet egy telephely
Első pillantásra nem is látszik, hogy kis szerencsével milyen értékes is lehet egy telephely

Miről is van szó? Az egri önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Agria Humán Kft. 2008 óta bérel egy nagyjából tízezer négyzetméteres üzemcsarnokot a Szépasszonyvölgy Kft.-től, amely a város Fidesz–KDNP-s képviselője, Orosz Ibolya és férje közös tulajdonában van. A szelektívhulladék-válogatást végző vállalkozás korábban havi hatszázezer forintos bérleti díjat fizetett a képviselő cégének, a díjat azonban 2010-ben – az ingatlanválság kellős közepén – egyharmadával megemelték.

 

Attól kezdve 900 ezer forint folyt be havonta a kasszába, hat év alatt mintegy hatvanmillió forinttal gyarapítva a családi cég kasszáját. Az ellenzéki frakció tagjai már 2010-ben szót emeltek a különös jogviszony miatt. Pál György szocialista képviselő akkoriban emlékeztetett: amikor a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalkozás nehéz helyzetbe került, és pár hónapig nem tudott bérleti díjat fizetni, a Fidesz–KDNP-s képviselő keménykezű üzletasszonyként viselkedett, és a városi cég felszámolásával fenyegetőzött, miközben tudnia kellett, hogy nyolcvan ember munkahelyét veszélyezteti.

Amikor pedig tőkét emeltek az Agria Humán Kft.-ben, hogy így ki tudják fizetni az elmaradt bérleti díjat, igennel szavazott az előterjesztésről: a döntésnek bérbeadóként a haszonélvezője lett. Megkérdeztük az egri városházát, vajon az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok bérleti díja is olyan progresszívan emelkedett-e az ingatlanválság közepén, mint a képviselő asszony üzemcsarnokáé? Felvetettük: az elmúlt hat évben kifizetett bérleti díjból saját bázist is vásárolhatott volna az önkormányzati cég, s arról is érdeklődtünk: nem tartják-e összeférhetetlennek a képviselői és a bérbeadói státuszt. (Ez utóbbit Orosz Ibolyától is megkérdeztük, de tőle nem kaptunk választ.)

– Az önkormányzatra érvényes bérleti szerződésekre vonatkozó szabályokat nem lehet összehasonlítani az Agria Humán Kft.-re érvényes előírásokkal, a bérletidíj-emelkedés ilyen összevetése téves, torz következtetésekhez vezetne – válaszolta Zentai László sajtóreferens. Szerinte az Agria Humán Kft. által fizetett 900 ezer forintos bérleti díj Eger viszonylatában nem nevezhető a piaci ár felettinek, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az ingatlan tulajdonosa többmilliós felújítást is végrehajtott, a bérlő igénye szerint.

– Nem raktárbázisról, hanem hulladékválogató telephelyről van szó: a bérleti jogviszony létesítésekor sem a város, sem a közfoglalkoztató cég nem rendelkezett ehhez hasonló, alkalmas területtel, és ma sincs ilyen önkormányzati tulajdonú, e célra akkreditált ingatlana – tette hozzá.

Válaszából kiderült, hogy Eger önkormányzata már 2009-ben tervet készített egy saját tulajdonú, nagyobb kapacitású és szélesebb körű szelektálást lehetővé tévő hulladékválogató építésére. Noha 2010-ben már megnyíltak olyan pályázati fejlesztések, amelyekből ilyen irányú beruházásokat el lehetett kezdeni, Eger csak 2014-ben vásárolta meg azokat a területeket, amelyeket erre a célra korábban kiszemelt.

A hulladéktársulás sikeres pályázata révén közel másfél milliárd forintból most új hulladékválogatót építenek, amelyet 2015 decemberében kell átadni: ekkor várhatóan megszűnik a Szépasszonyvölgy Kft.-vel hetedik éve fennálló bérleti jogviszony. A sajtóreferens közölte: a vonatkozó törvény szerint a képviselői munka és a fentiekben részletezett gazdasági tevékenység nem összeférhetetlen.

Székhelyi kitiltásával vált ismertté

Orosz Ibolya 2012-ben azzal tette ismertté magát, hogy gyakorlatilag kitiltotta Székhelyi József színművészt Egerből, a kulturális bizottság elnökeként nem engedte ugyanis, hogy Villon-estjével fellépjen a barokk város nyári középkori piaci rendezvényén. A miértre azt a választ adta: „most megtehetjük” – utalva arra, hogy a kétharmados többséggel efféle „erőfölény” is jár.

Az eset után számos közéleti személyiség tiltakozott a kirekesztés ellen, Izrael Magyarországra akkreditált nagykövete pedig a botrány miatt lemondta tervezett egri látogatását. Később a város polgármestere a Székhelyi József melletti szolidaritási rendezvényen, a budapesti, Dohány utcai zsinagógában találkozott a színművésszel, és személyesen biztosította őt arról, hogy Eger nem kirekesztő, történelme során mindig is befogadó, integráló település volt, és ma is az.

Az eset után Orosz Ibolyát visszahívták a kulturális elnöki posztról. Pár hónapos csendet követően azonban a fajsúlyosabb költségvetési és gazdálkodási bizottságban kapott helyet, amelynek a tavalyi önkormányzati választások után immár ő az elnöke.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.