Vennének földet, de meghalnak, mire megkapják

A gazdaemberben még megvan a becsület, ismerősök elől nem licitálja el a földet. Ráadásul úgyis elvinnék előlem a spekulánsok – magyarázza Kovács Gyula győri mezőgazdász, hogy miért nem vesz részt a novemberben induló állami termőföldárverésen. – Most vagyok hatvan, ki garantálja, hogy 96 éves koromig élek?

Azért említi a 96 éves életkort, mert a privatizálandó földek egy részét birtokló cégeket – a piszkos tizenkettő néven elhíresült egykori állami gazdaságokat – 2001-ben ötvenéves földbérleti szerződéssel adták el. Ha Kovács úr novemberben földet szerezne, 2051-ig csak nézhetné a saját tulajdonát, illetve bérleti díjat kapna utána, de nem művelhetné meg.

Földeladás: minden halad a maga útján
Földeladás: minden halad a maga útján
H. Szabó Sándor / ORFK

A földvásárlásnak vannak feltételei. A legfeljebb 300 hektáros birtoknagyság, s az, hogy a vásárlónak vagy telephelyének 20 kilométeren belül kell lennie. Végzettség is kell a földvásárláshoz: például egy középfokú agrárbizonyítvány, de szakmai végzettség híján az aranykalászos tanfolyam is megfelel. Ez játszhat szerepet abban, hogy megsokszorozódott az aranykalászos tanfolyamra jelentkezők száma. Mosonmagyaróváron, Sárváron, Szombathelyen, s a környékükön sok ügyvéd próbálkozik az oklevél megszerzésével. Névvel egyikük sem szólalt meg, de többen elmondták, hogy elsősorban megbízás alapján járnak el. Persze nyilván lesz, aki magának vásárol.

– Mosonmagyaróváron 13 éve gazdálkodik egy osztrák földműves – hívja fel a figyelmet egy jogász –, sok pénze van, ellicitálhatja a földet a magyarok elől. Úgy tudni, az agrártárca most készül akadályokat állítani a hasonló státusú külföldiek földszerzése elé.

– A városban 95 hektár egybefüggő területet hirdetnek meg 252 millió forintos kikiáltási áron – mondja egy szombathelyi gazda. – Hatvankét éves vagyok. Felveszem a kölcsönt 20 százalékra, és 36 év múlva kezdhetem el a termeléssel visszapörgetni az árát. Meg is venném az unokámnak, de honnan a búbánatból fizetnék vissza ekkora kölcsönt?

– Én már kivertem a fejemből a gondolatot is – summázza Kovács Gyula. – Marad az ötven hektárom, azon hol kukoricát termelek, hol meg napraforgót. Állataim már nincsenek, nem éri meg tartani. Marad minden a régiben.

Eladó Simicska-földek

A földlicit első körében áruba bocsátják a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. által használt 23 ezer hektárt. Ezek a földek Mosonmagyaróváron, a Lajta környékén, Sárváron és Szombathelyen találhatók. A 2001-ben privatizált tizenkét egykori állami gazdaság eddig különféle kedvezményekben részesült. Úgy tudni, hogy aranykoronánként 590 forintot fizetnek a bérletért, miközben a piaci ár 1250 forint körül van. A termőföldek eladása során az egyik legnagyobb nyertes Mészáros Lőrinc lehet: a felcsúti polgármesternek elővásárlási joga van a ma is a társaságai által művelt földekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.