galéria megtekintése

Aranyhíd jött létre Magyarország és Kazahsztán között

5 komment


Szalai Anna
NOL

A közös pusztai nomád múlt és a lovasnemzeti hagyományok köti össze hazánkat és a Kazahsztánt, amelyet 23 évvel ezelőtt elsőként ismert el a magyar kormány - hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Abaj Kunanbajev kazah költő és bölcselő mellszobrának mai városligeti avatásán.

Majd meleg szavakkal emlékeztetett a kunkapitányok kapcsolatépítő szerepére. (Egyikőjük éppen a Városligetben üzemeltet vendéglátóipari egységet és jó barátságot ápol a vidékfejlesztés első emberével.) Fazekas reményei szerint kazah zarándokhellyé válik a többezer kilométert és többezer év hagyományait megtestesítő kompozíció.

Karim Maszimov kazah miniszterelnök (b2) és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter (j) leleplezi Abaj Kunanbajev kazah költő és filozófus szobrát Budapesten
Karim Maszimov kazah miniszterelnök és Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter leleplezi Abaj Kunanbajev kazah költő és filozófus szobrát Budapesten
Mohai Balázs / MTI

- Dicsérd, akit érdemes, hogy ragyogjon – rímelt a magyar miniszter szavaira Karim Maszimov, a Kazah Köztársaság miniszterelnöke, aki szerint történelmi eseménynek voltunk ma tanúi. ( Már azok, akik átjutottak a rendőrök, biztonsági emberek és tűzszerészek gyűrűjén.) A kazah kormányfő megdicsérte Magyarországot, amely dinamikusan fejlődik, mintahogy a „kazah nép is sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben Nurszultan Nazarbajev államfő bölcs vezetésével". Az elnök hűséges híve mindenkit megnyugtatott: „érzi a kazah nép felé áramló szeretetet" és úgy vélte, hogy Kunanbajev szobrával egy aranyhíd jön létre a két ország között.

 

A két hivatalosság hosszan és lelkesen rázta egymás kezét, majd lerántották a leplet az egyméteres brüsztről. Kuszajnov Bolat szobrászművész alkotása nem engedi kínosan feszengeni nézőjét. A három méteres mészkő alapzatra helyezett mellszobor értelmezésén senkinek sem kell törnie a fejét. Egyértelmű, mint egy arculcsapás.

A BTM Budapest Galéria Szabadság térre készülő emlékmű látványvilágán edződött ítészei nem emeltek kifogást a kompozíció ellen. Szakvéleményük szerint az Asztana út és az Ajtósi Dürer sor között felállított szobor „korrekt munka, mely magán viseli az adományozó formanyelvét", „a mű bokros, fás háttere oldja a Városligetben szokatlan, jelentős méreteket."

A bronz mellszobrot a kazah állam ajándékozta a fővárosi önkormányzatnak, azzal a céllal, hogy azt a városligeti Asztana sétányon állítsák fel. Budapest pedig hálásan fogadta az ajándékot. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes nem túl hosszú beszédben – cirka három mondatban – mondott köszönetet Budapest vezetése és a város összes lakója nevében a kazah népnek a nagylelkű ajándékért. Kissé feszengeni látszott. Talán a városvezetés is.

A szoboravatót az utolsó percben vették fel a keddi várható események közé. Talán későn szóltak nekik, lévén eredetileg holnapra tervezték a nagyszabású eseményt, amelyre Nurszultan Nazarbajevet, Kazahsztán örökös elnökét is hiába várták. Pedig a Duna TV az életéről szóló háromszor 2 órás „filmetűdöt" is műsorra tűzte.

A szoboravatón elénekeltek még egy szomorú, de azért lelkesítő kazah dalt. Szép volt. Harmonikusan illeszkedett az ünnepélyes aktus egészébe, mintahogy a kompozíció is minden bizonnyal szerves része lesz a múzeumi negyed nemzetközi tervpályázat-nyertes épületegyüttese alkotta térnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.