Árad a Tisza, nő a belvízzel elöntött terület

Újabb területeket öntött el a belvíz a Közép-Tisza vidékén, már 23 ezer hektár áll víz alatt. A folyókon egymást követik a kisebb árhullámok, holnapra a Tisza vízszintje is elérheti az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét.

Az elmúlt két napban ismét 15-20 mm körüli csapadék esett mind az Alföld, mind a vízgyűjtők területére. Február első felében az átlaghőmérséklet 6,0 oC volt, ami 5,3 oC-al magasabb, mint a sokévi, februári átlag (0,7 oC). Az év második hónapjában eddig 56,3 mm csapadék hullott átlagban a Közép-Tiszavidékre, ami már 27,4 mm-el több mint a sokévi február havi átlag (28,9 mm) - tájékoztatott a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság.

A csapadék hatására ma reggelre 23 000 hektárra nőtt a vízzel borított terület nagysága a KÖTIVIZIG működési területén, ebből 8 400 hektár vetés, 5 300 hektár szántó. A teljes elöntésből 15 250 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok, 6 050 hektárt Heves, 1 250 hektárt Pest, 450 hektárt pedig Bács-Kiskun megyében regisztráltak.


Jelenleg I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, és a kiskörei szakaszokon, valamint kedd 15 órától területi II. fok lépett életbe a cibakházi szakaszon. Az elmúlt 24 órában újabb szivattyúk álltak üzembe a belvízmentesítés érdekében: 55 stabil szivattyútelep és 8 mobil szivattyúállás együttesen 4,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, 25 százalékkal növelve az előző napi átemelt víz mennyiségét. A belvízi védekezésben tegnap az igazgatóság 146 dolgozója vett részt, köztük 102 gépész. Legfontosabb feladatuk a folyamatos szivattyúzáson túl a csatornák, műtárgyak állapotának ellenőrzése. 

Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Fegyvernek és Kétpó, II. fokban védekezik Sarud, Jásztelek és Cegléd. A Zagyva jelenlegi árhulláma tegnap este 490 cm-rel tetőzött Jászteleknél, a ma reggeli adatok szerint a folyó végig apad, 7 órakor Jászteleknél 477 cm, apadó (II. fok, 450 cm) volt a vízállás. Továbbra is II. fokú az árvízvédelmi készültség a Zagyva mentén Jászberény és Szászberek között.

A Tisza ugyancsak árad, ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 538 cm, duzzasztott, Kisköre-alsónál 565 cm áradó, Szolnoknál 552 cm áradó volt a vízállás. A csapadékos, változékony időjárásnak köszönhetően a folyók vízgyűjtőin egymást rövid időn belül követő árhullámok alakultak ki. A Közép-Tiszán lassú, folyamatos vízszintemelkedés várható. A Tisza, Kisköre-alsó szelvényben február 18-án, a kora reggeli órákban eléri a 600 cm-es, I. fokú árvízvédelmi szintet.

Árad a Hortobágy-Berettyó is, Borznál 280 centiméteres vízszintet regisztráltak ma reggel, így továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tartanak itt fenn. A Hármas-Körösön is folyamatos vízszintemelkedés tapasztalható, ma reggel Gyománál 352 cm áradó, Mezőtúr-Árvízkapu alsónál 350 cm, áradó, Szarvasnál 429 cm áradó, Kunszentmártonnál 469 cm, szintén áradó volt a vízállás.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.