Ápolta a reményt az államtitkár

A szakdolgozói kamara szombati budapesti nagygyűlésnek résztvevői megtudhatták, hogy az államtitkár velük érez, és a miniszterelnök is gondol rájuk.

Ha Zombor Gábor nem is mondhatott se igent, se nemet a havi 50 ezer forintos bérkövetelésükre, mondván, szimpátiája ellenére ez a kormány kompetenciája, arról beszámolhatott, hogy a miniszterelnök utasította a tárcát: dolgozza ki és az év második felében terjessze kormány elé a szakdolgozók életpályamodelljét, azaz a nekik szóló hosszú távú jövedelem ígérvényét.

Még ha tartja is szavát az államtitkár, és év végéig még dönt is a kormány, a résztvevők szerint akkor is erős késésében lesznek. Átlagbérük mindössze 140 ezer forint, ezzel az összeggel a KSH kereseteket rangsorba állító listáján az utolsó helyen állnak. A nagygyűlés egyik szónoka szerint, ha ebből a bérből kifizetik hó elején a rezsit, a bérletet, napi ezer forint marad arra, hogy a családot jóllakassák. Ám miután ennyiből lehetetlen, ezért másod- és harmadállásokat vállalnak, ezért folyton-folyvást fáradtak. Mint mondták, túlzsúfolt intézményekben méltatlan körülmények között dolgoznak, és sokszor a testi épségük is veszélyben van.

Kiderült, hogy a mostoha munkakörülmények miatt már több ezren szálltak repülőre, hogy uniós országban dolgozzanak. A legtöbben angolszász területeken vállalnak munkát. Általában 800-900 font kezdő fizetéssel, garantáltan heti 36 órás munkaidővel csábítják őket. A bér pedig gyorsan emelkedhet havi 2000-2600 fontra is.

A nagygyűlésen bejátszott videointerjúkból pedig az derült ki, hogy míg Norvégiában az ápolási otthonban egy nővérre 3 beteg jut, a hazai 30-40-nel szemben, ott öt-hatszor nagyobb a fizetés. Az angliai kórházakban pedig megbecsülik a szülésznőket, és nem kényszerítik őket indokolatlan, akár a csecsemő és az anya életét is veszélyeztető mesterségesen elindított szülésekben vagy császármetszésekben való közreműködésre. Sőt, ha ilyet tapasztalnának, jelenteniük kellene, mint korrigálandó ellátási hibát. Volt, aki arról beszélt, hogy a megkezdődött intézmény-átalakításokkal már megtörtént az elbocsátandók összeírása. S ez további „rossz hangulatot” hoz a napi munkába.

A több ezer szakdolgozó a szombati nagygyűlésre 12 pontos követeléssel készült. Ebben egyebek mellett életpályamodellt, munka- és védőruhát, közlekedési támogatást, valamint azonnali havi 50 ezer forintos alapbéremelést követeltek januárig visszamenőleg.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár ugyan a követelések teljesítését nem ígérte, de annyit azért mondott, hogy a 12 pont mindegyikét támogatja. Beszélt arról, hogy a miniszterelnök külön is utasította tárcáját, hogy készítsék el az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók életpályamodelljét. Ez még az év második felében a kormány elé kerülhet. Az 50 ezer forintos bérköveteléssel kapcsolatban jelezte: a kormány kompetenciája erről dönteni, ám ő készséggel eljuttatja a kérést a kabinetnek. Bejelentette, hogy az otthonápolás négymilliárdos kasszáját várhatóan jövőre megduplázzák. Most az otthonápolási vizitekre alig több mint 3000 forintot fizetett az egészségbiztosító, és az elmúlt tíz évben mindössze 180 forintos emelést kaptak az érintettek. Jelezte azt is, hogy a nővérszállások felújítására, építésére 15 milliárd forintot szeretne a kormány fordítani.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.