galéria megtekintése

Ápolónő lett a romák hőse

14 komment


Czene Gábor

Nem is lehet kérdés, megérdemli-e Jónás Tímea az Aranypánt-díjat: hatalmas ováció tört ki, amikor elhangzott a neve. A Nyírő Gyula Kórház főápolója egy szabolcsi cigánytelepről indult. Kitűnő tanuló létére csak negyedikben került be a „magyar osztályba”, ahol a hátsó padba ültették.

Egy ország nemcsak attól nagy, hogy a határait három tenger mossa, hanem a benne élő emberektől is. Magyarországot olimpiai bajnok sportolókként, világhírű zenészekként, vagy a dolgukat tisztességesen végző, hétköznapi hősökként a romák is naggyá teszik – a Roma Sajtóközpont (RSK) ebből a megfontolásból alapította az Aranypánt-díjat, amelyet azok kaphatnak, akik tevékenységükkel, életvitelükkel leginkább rászolgáltak szűkebb és tágabb környezetük megbecsülésére.

Jónás Tímea szeretne továbbra is jó példát mutatni, s minél több beteget meggyógyítani
Jónás Tímea szeretne továbbra is jó példát mutatni, s minél több beteget meggyógyítani
Veres Viktor

„Homlokomon két aranypánt van. Az egyik a cigányságom, a másik a magyarságom. Egyikről sem óhajtok lemondani" – innen az elnevezés. Némelyek Péli Tamás festőművésznek tulajdonítják a gondolatot, de higgyünk inkább a díjalapító RSK-nak: az idézet Kovács József Hontalan költő egyik kötetének előszavából való.

 

A rengeteg ajánlásból az RSK munkatársai civil szervezetek közreműködésével választották ki azt a tíz jelöltet, akikre az Index portálon szavazni lehetett. A jelöltek között volt szakács, a Salgótarjánban dolgozó Rácz Péter, óvodavezető, Debre Krisztina a csepeli Majd Megnövök Óvodából, egyházi segítő, az állami gondozottként felnőtt Lakatos János Attila, vagy például újságíró, Hidvégi-Balogh Attila a RomNettől. Szóval sokféle szakma képviseltette magát, de érdekes módon roma politikusnak valahogy nem sikerült felkerülnie a listára.

A második alkalommal odaítélt Aranypánt-díjra több mint 22 ezer szavazat érkezett. A nemzetközi roma napon rendezett ünnepségen majdnem felrobbant az Aranytíz Kultúrház nagyterme, amikor bejelentették, hogy Jónás Tímea kapja az elismerést. Legalább száz ember felállva tapsolt.

Az új Aranypánt-díjasnak pedig elcsuklott a hangja a meghatottságtól. Sorolta, ki mindenkinek tartozik köszönettel. Először is a szüleinek, akik tisztességes embernek nevelték, férjének és gyerekének. Tőlük elnézést kért, amiért munkája miatt nem mindig kerül vacsora az asztalra, majd köszönetet mondott a Nyírő Gyula Kórház vezetőinek és kollégáinak.

„Nagyon-nagyon büszke vagyok arra, hogy idáig eljuthattam, és örülök annak, hogy motiválhatom az embereket. Azon leszek a későbbi idők folyamán is, hogy jó példát tudjak mutatni, és minél több beteget tudjunk gyógyítani. Számomra ez a legfontosabb” – nyilatkozta lapunknak a díjátadón.

Kérdésünkre, hogy sok pályatársához hasonlóan nem akar-e külföldre menni, azonnal a fejét rázta. Soha nem gondolt rá: „Én a helyemet megtaláltam, ez a Nyírő Gyula Kórház.”

„Mellettem nem ülhet cigány!”

Jónás Tímea a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron született, nem messze Záhonytól. Hétgyerekes családban nevelkedett. Szülei a vasútnál dolgoztak, többször is kiváló dolgozóként tüntették ki őket, ennek ellenére a cigánytelepen éltek nagyon szegény körülmények között – derül ki a Roma Sajtóközpont által írt bemutatkozó életrajzból. Az iskolában a cigány diákokat elkülönítették a többiektől. Tímea kitűnővel végezte az első általánost, de csak negyedikben mehetett át a „magyar osztályba”. Padtársa, egy kislány kijelentette, „az anyukám azt mondta, hogy mellettem nem ülhet cigány”! Tímea tiszta ruhában járt, jó tanuló volt – mégis a hátsó padba került. Nem adta fel. Gimnáziumban tanult tovább Kisvárdán, majd Budapesten egészségügyi szakképesítést szerzett. Később tökéletes felvételivel jutott be az egyetemre. Közben a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályának főosztályvezető ápolója, részlegvezető nővére lett. Nemrég kinevezték főápolónak: 171 betegággyal négy részleg munkáját irányítja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.