Ápolónőhiány miatt osztályt zártak be a Semmelweis Egyetemen

A szakszervezetek megoldást sürgetnek az egyre súlyosbodó ápolónőhiányra.

Érdekegyeztető Tanácsok összehívását sürgeti a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség (SÉSZ) mint a Semmelweis Egyetem reprezentatív szakszervezete, minután az RTL Klub híradója arról számolt be, hogy ápolóhiány miatt lezártak egy fél emeletet a kettes számú Belgyógyászati Klinikán. Emiatt aztán megnőtt a zsúfoltság is, van olyan kórterem, ahol heten vagy tízen fekszenek. Erről fotók és rejtett kamerás felvételek is készültek – hangzott el az RTL Klub híradójában.

A szakszervezet vezetője, dr. Antmann Katalin lapunkat emlékeztette arra, hogy az egyetemi szakszervezet
idén két demonstráció szervezésében is aktívan részt vett (2015. május 12. és 2015. július 1.), amelyek célja volt, hogy felhívják a figyelmet az egészségügy tarthatatlan állapotára. Ezek a megmozdulások válasz nélkül maradtak. Megjegyzi: a SE II. Sz. Belgyógyászati Klinikáján kialakult szakdolgozói létszámhiány is pontosan jelzi, hogy az orvosok és a szakdolgozók tömegesen hagyják el a pályát és az országot.

Ezer lakosra nyolc nővér lenne az elvárt minimum, de Magyarországon csak 5,5 jut ennyi emberre. A Semmelweis Egyetem szakszervezetéhez hasonlóan párbeszédet és egy 15 évre szóló Nemzeti Ápolási Stratégiát sürgetett hétvégi tisztújító küldöttgyűlésén a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Mint azt közleményükben jelezték, fontosnak tartják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét ismét ráirányítani az egészségügyben és a szociális ellátásban foglalkoztatott szakdolgozók egyre nehezedő helyzetére: a biztonságos betegellátást veszélyeztető folyamatokra, az utánpótlás hiányára, a szakdolgozói migráció aggasztó tendenciájára. Arra, hogy a sok százmillió forint infrastruktúra-fejlesztésére fordított pénz a szakdolgozók élet- és munkakörülményeiben nem hozott pozitív változást. A szakdolgozók továbbra is rendkívül túlterheltek, és elkeseredettek. A megoldás sürgető. 

A rendezvényen tisztújítás is volt, amelyen megerősítették tisztségében Balogh Zoltán elnököt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.