galéria megtekintése

Annyira biztonságos a vasfüggöny, hogy több ezer határvadászt vezényelnek mellé

29 komment


Csuhaj Ildikó
NOL

Még hogy nem lehet minden oszlop mellé rendőrt állítani! Határvadász századokat vezényel a kormány a szerb–magyar határszakaszra, a határsértést pedig akár 4 év börtönnel büntetnék.

Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy állítsanak fel határvadász századokat, és több ezer rendőrt vezényeljenek Csongrád és Bács-Kiskun megyébe – jelentette be kedden Lázár János Miniszterelnökséget irányító miniszter, aki Kovács Zoltán kormányszóvivő társaságában a kabinet ülése közben tartott sajtótájékoztatót. Lázár megfogalmazása szerint így akarják megvédeni a déli határszakaszt „az egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel előálló menekültekkel” szemben.

Ujvári Sándor / MTI

Az újságírók kérdésére, így munkatársunk kérdésére sem adott a miniszter választ arra, hogy milyen konkrét esetek miatt tartják szükségesnek ezt az intézkedést.

 

Lázár sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Hír Tv tudósítójának azt az információját, miszerint a magyar és az osztrák belügyminiszter megállapodása alapján befogadnánk azokat a migránsokat, akiket az egyik osztrák menekülttáborból készülnek visszatoloncolni Magyarországra. A miniszter a kérdés kapcsán azt mondta: arra számítanak, hogy a lakott területen lévő magyar menekülttáborok lassan kiüresednek a határzár hatására. Egyúttal megerősítette a Martonfa és Sormás térségébe tervezett menekülttáborok felállítását.

Kapcsolódó: Orbánék felkeltették a rettegést, van, aki már lőne is

A Sormásra tervezett menekülttábor létesítését szinte mindenki elutasítja a zalai faluban, és hasonló a hangulat a településsel szomszédos Nagykanizsán is. A Jobbikot látszik erősíteni, hogy a tiltakozás élére állt, ám nincs kizárva az sem, mindenki a Fidesz kottájából játszik... Tovább a teljes cikkre: >>>

A kormányülésen Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor arról tájékoztatták a kormányt, hogy a határzár első vonala megépül a hónap végéig, a második vonal pedig „gőzerővel készül”.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A határvadász századoknak a kritikus határszakaszra való vezénylésén kívül jogi védelemre is készül a kormány, ezért „a lehető leghamarabb” kezdeményezik a parlament rendkívüli ülésének az összehívását, hogy a Btk. is büntesse a határzár átvágását, valamint az embercsempészet büntetési tétele legyen szigorúbb. A módosítás alapján az illegális határátlépést 3-4 év börtönnel büntetnék.

Kapcsolódó: Van valami kerítés, de özönlenek a menekültek

Elkészült a gyorstelepítésű drótakadály Ásotthalom és Kübekháza között, vasárnap mégis közel kétezer személy lépte át illegálisan a határt. A röszkei határállomás és a Tisza között, illetve Ásotthalom egy részén akadálytalanul özönlenek be a menekültek. Tovább a teljes cikkre: >>>

A Btk.-módosítás leleplezi a kormánykommunikációt: Orbán Viktor, de a nyilatkozó miniszterek és kormánypárti honatyák is hónapok óta „bűncselekményről” beszéltek az illegális bevándorlók kapcsán, nyilván, hogy kriminalizálják az illegális bevándorlást. A zöldhatár átlépése ezzel szemben eddig is és most is csak szabálysértés.

A rendkívüli parlamenti ülésre augusztus végén vagy szeptember elején kerül sor – mondta a Népszabadság kérdésére Lázár János. (Szeptember 15-én kezdődik a rendes őszi ülésszak, de ennél korábban visszarendelik a képviselőket a nyári szünetről.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.